Карни: Голяма част от компаниите ни не са готови за твърд Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
85

По-малко от половината фирми са започнали разработването на планове за действие в извънредни ситуации, твърди централният банкер
Снимка: Ройтерс

Управителят на британската централна банка Марк Карни заяви в интервю за BBC, че повечето британски компании не са готови за излизането на Великобритания от ЕС без споразумение.

Марк Карни заяви, че по-малко от половината фирми са започнали разработването на планове за действие в извънредни ситуации, целящи да защитят дейността им, в случай че Великобритания излезе от ЕС без споразумение за бъдещите им търговски отношения. Той отбеляза, че в интерес на Великобритания е да подпише преходно споразумение с ЕС без значение каква форма ще придобие Brexit, допълва Ройтерс, цитирана от БТА.

На въпроса дали компаниите са готови, Карни отговори, че доколкото може да каже, отговорът е отрицателен.

Коментарите са направени на фона на критиките на депутати от всички партии срещу споразумението на премиера Тереза Мей, договорено с ЕС, засилващи вероятността за Brexit без споразумение.

Карни предупреди вчера, че ако няма сделка по излизането, това ще предизвика по-тежка рецесия от рецесията след финансовата криза 2008 година.

Bank of England разпространи в сряда анализ, поискан от британски депутати, в който централната банка прави симулация на най-лошия сценарий, включващ излизане на Великобритания от Европейския съюз без споразумение за търговските отношения след март 2019 година и без преходен период, през който бизнесът да може да се адаптира.

Bank of England уточни, че в най-лошия сценарий БВП на страната ще намалее между 7,8 и 10,5 процента до 2024 година.

По-рано в сряда в доклад на британското правителство тази загуба се оценяваше на 9,3 на сто за 15 години.

Междувременно лидерът на либералдемократите Винс Кейбъл даде интервю за “Bloomberg Markets: European Open” преди сделката за Brexit, предложена от министър-председателя Тереза Мей и одобрена от Европейския съюз, да бъде гласувана от парламента. Вижте какво казва той!
По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!