Какъв е проблемът на Брекзит без сделка? Ето шест отговора

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
999

Напускането на ЕС от Великобритания по този начин е безумие, което нормален политик не може да преследва
Снимка: Ройтерс

“След три години и два изпуснати крайни срока трябва да напуснем ЕС на 31 октомври”. Така Борис Джонсън започна своята кампания за оглавяване на Консервативната партия в решителен момент в британската история. Изборът, които направим днес, ще отекне за поколения напред. Да се вярва на думите на Джонсън винаги е безразсъдно. Последиците обаче са ясни – ако не постигне по-добра сделка с ЕС от тази на Тереза Мей (която Камарата на общините отхвърли три пъти), той ще трябва да се примири или да избере Брекзит без сделка, пише Мартин Уулф за Financial Times.
Самото напускане на ЕС е опасно – то ще се засегне търговските перспективи на Великобритания и влиянието й върху континента и света. Обединеното кралство става още по-уязвимо на фона на дезинтеграцията на западния ред и задаващата се нова студена война между САЩ и Китай. Но излизането без сделка ще донесе много повече щети, отколкото уреденото напускане. Фактът, че висши политици го обмислят ги прави напълно неподходящи за властта.

Какъв е проблемът на Брекзит без сделка? Ето шест отговора.

Първо, той ще бъде разрушителен, но никой не знае точно колко, тъй като никоя развита страна не е прекратявала изведнъж основните си търговски споразумения в мирно време. Голяма част от британския бизнес, особено малките и средни предприятия, вероятно няма да е готова поради това, че още не знае какво ще се случи. Конфиденциална нота на кабинета наскоро предупреди, че страната няма да е готова на 31 октомври.

Второ, сътрудничеството с ЕС при Брекзит без сделка ще бъде ограничено. ЕС ще гарантира основната пътна, железопътна и въздушна свързаност. Финансовата приемственост също би трябвало да бъде осигурена. ЕС ще се опита да управлява последиците от Брекзит без сделка върху Ирландия. Като цяло той няма да си постави за цел да „накаже” Великобритания (противно на това, което много поддръжници на Брекзит вярват). Обединеното кралство просто ще бъде третирано като „трета страна”. Но преходът от пълноправен член на ЕС към този съвсем различен статут със сигурност ще бъде неуреден. Затова стандартните търговски споразумения имат дълги преходни периоди – много по-дълги от споразумението за напускане, подписано от Мей.

Трето, дългосрочната цена на това да сме без сделка с ЕС ще бъде значителна. Някои важни сектори – автомобилите, например – ще се изправят пред високи мита (10% в случая). Функционирането на сложни вериги на доставки ще стане значително по-трудно. Много малко вероятно е финансовите регулации във Великобритания да бъдат приети за „еквивалентни” при тези обстоятелства, което ще има съществени последици за базираните в Обединеното кралство компании. Способността на британските професионалисти да предоставят услуги на ЕС по гъвкав начин вероятно ще изчезне.

Четвърто, поради горните причини Брекзит без сделка вероятно няма да е краят на преговорите, а преход към нови, но от много по-слаба позиция. ЕС ще остане далеч по-важен търговски партньор на Великобритания, отколкото който и да било друг. Постигането на добра търговска сделка с ЕС ще остане първостепенен приоритет за Обединеното кралство. За да постигне прогрес обаче Великобритания ще трябва да удовлетвори ЕС по три важни области от споразумението за напускане – парите, третирането на европейските граждани и ирландската граница.
По статията работиха: Петър Нейков, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!