Как Цар Футбол влияе на икономиката

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
426

Бразилия очаква 1,9 млн. туристи за мачовете и фен фестивалите Световното първенство в Бразилия е най-скъпият Мондиал, провеждан

някога. Организацията му струва около 14-16 млрд. долара, пише DPA. За сравнение, последните три първенства са стрували доста по-малко: в Япония и Южна Корея през 2002 г. организаторите са похарчили 5 млрд. долара, през 2006 г. Германия отдели 6 млрд. долара, а последният домакин – Южна Африка, инвестира през 2010 г. около 4 млрд. долара.

Високата цена на това първенство се дължи на инвестициите на бразилското правителство в инфраструктура и мерки за намаляване на престъпността. В сумата влизат и реновиране и строежът на нови стадиони, осигуряването на транспорт и добра сигурност на Мондиала.

Огромното вложение обаче предизвика серия от протести по улиците на страната през последните две години, преди всичко заради дефицита на средства в други ключови сектори, като здравеопазване и образование.

Организаторите са пуснали в продажба общо 3,334 милиона билети, като най-скъпи са тези за финала от категория 1 – по 990 долара. Обявеният награден фонд на първенството възлиза на 576 млн. долара, което е увеличение от 37 на сто спрямо последното първенство. От тях 35 милиона долара ще вземе отборът победител.

Властите в страната се надяват Световното първенство да вкара 3 млрд. долара в икономиката на страната, съобщи преди време министърът на туризма Винисиус Лажеш.

Бразилия очаква 1,9 млн. туристи за мачовете и фен фестивалите, а още 1,8 милиона души ще участват в различни мероприятия, свързани с първенството. Очаква се първата група да вкара в местната икономика 1,83 милиарда долара, а втората – още 1,19 млрд. долара.

Властите очакват чужденците да похарчат средно по 2488 долара по време на престоя си, като в тази сума не влизат разходите за самолетни билети. Около 300 хиляди чужденци ще пристигнат специално за първенството, а данните се базират на броя продадени досега билети.

Ако страната успее да постигне очакваните финансови резултати от 3 милиарда долара, това ще представлява едва 0,1% от БВП.

Девет любопитни икономически факта за Световното първенство вижте в Investor.bg

По публикацията работи: Бойчо Попов
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!