Как правилно да разбираме системата на “бенефитите” във Великобритания?!

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
317

 

 

Валерия Рядинска, Good Start Consultancy Ltd

 

Много хора, които имигрират в Англия за временно или постоянно, използват правото си на граждани от Европейски Съюз, за да кандидатстват за социални помощи. Повечето хора научават думата “ бенефити” още преди да пристигнат в Англия. Малко от тях знаят, че историята на социалните помощи във Великобритания датира от годините след Втората Световна война, когато настъпва остра необходимост от реформи в социалната и икономическа сфера.

Представител от Либералната партия, икономист по професия – Уилиям Бевередж, базирайки се на тогавашната социална обстановка по време и след войната, предлага широки реформи в социалната система  и описва “Five Giant Evils” –  Петте Големи Злини в обществото по това време: мизерия (нищета) , игнориране, алчност, бездействие и болест (боледуване). Доклада , както в последствие го наричат Доклада на Бевередж, обещава обещетение “за всички жертви”. Този доклад се приема много добре от народа и създава база за следвоенни реформи, повече известни като Welfare State (Благополучие на държавата ), след което получава разширяване на системата за National Insurance (социално осигуряване) и създаване на National Health Service(Система на социално здравоопазване). Революционен момент в доклада и създаването на цялата система за социално подпомагане и осигуряване, се базира върху идеята да се постигне взаимна помощ между държавата и индивидуалният човек. С други думи създава се минимална надница и възможност за растеж на работните часове и заплатата и плащане на социалните вноски, които след това дават възможност на държавата да изплаща социално подпомагане.

Това е ключовата идея на социалните помощи във Великобритания. Този момент много се игнорира от много наши сънародници, тъй като мнозина се опитват да кандидатстват за социални помощи без един ден да са работили в страната, още повече без платени осигуровки.

Поради политическите, икономическите и социлните промени в страната  настъпва необходимост от по-стриктни правила и назряващи реформи. Една от тези стриктни проверки от здравната система, като проверка на работна регистрация в данъчното и платени осигуровки показват, че много хора са ползвали и ползват здравните услуги в страната без да са плащали вноските си по техния Национален Осигурителен номер.

Напоследък все повече и повече хора се обръщат към услугите ни защото получават писма – глоби за неправилно използване на Здравната каса в страната. Понякога дори и да получавате такс кредит, може да не се класирате за безплатни лекарства. Такива сложни и непрофесионални съвети можете да получите дори и от фармацевтите , от които си купувате/взимате лекарствата. Като последствие за неправилен съвет получавате глоба минимум за 150 паунда, вместо да  платите само £ 8.50.

Има случаи когато жени, родили във Великобритания получават сметки от системата за здравоопазване, писма – глоби  на сума до 10 хиляди британски лири. За да избегнете такива случаи, обръщайте се към нас за повече консултация.

 

За да сте повече информирани в сферата на реформите в системата на социалното подпомагане във Великобритания и новия Юниверсал кредит, следете поредицата от нашите статии и заповядайте на консултация в Good Start Consultancy  и ще получите консултация от експерти в сферата на социалното подпомагане със стаж повече от 12 години.

 

www.good-start.co.uk 

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!