Как би изглеждала война между САЩ и Северна Корея

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
354

Най-потърпевша страна от евентуален сблъсък между двете държави ще е Южна Корея
Възможността САЩ да спре севернокорейския диктатор Ким Чен Ун да се сдобие с междуконтинентална балистична ракета се стопява бързо. Наблюдателите на ситуацията започват да анализират възможностите на американския президент Доналд Тръмп да предприеме военни действия.
Тръмп вече предупреди, че Северна Корея ще бъде посрещната с „огън и ярост”, ако продължи да отправя заплахи. Пхенян от своя страната повтори, че нейната програма за ядрено оръжие е необходима за възпиране на потенциална американска инвазия. За Тръмп и САЩ няма лесни избори. В тази връзка Bloomberg разглежда няколко варианта пред администрацията на президента.
1. Могат ли САЩ да опитат стратегически удар?

Най-вероятно това не би проработило достатъчно добре. Ракетите и ядрените съоръжения на Северна Корея са разпръснати и скрити в различни части от планинския терен на страната. Евентуален неуспех при опита да бъдат ударени би оставил 10 млн. души в Сеул, 38 млн. души в близост до Токио и десетки хиляди американски военнослужещи в Североизточна Азия уязвими на ракетни атаки – било то с конвенционални или ядрени бойни глави. Дори и САЩ да успеят да унищожат всичко, Южна Корея ще продължи да е уязвима на атаки от страна на севернокорейската артилерия.
2. Защо Ким Чен Ун може да осъществи ядрено нападение?

„Дори и ограничен удар (от страна на САЩ – б.р.) има риск да бъде приет от Северна Корея като началото на много по-голяма операция и страната може да избере да използва своите ядрени оръжия”, коментира Джефри Луис, директор на програмата срещу разпространение на ядрени оръжия в Източна Азия към Институт за международни изследвания Middlebury. По някакъв начин САЩ ще трябва да дадат сигнал както на Северна Корея, така и на Китай – основният съюзник и търговски партньор на Пхенян, че един евентуален стратегически удар е ограничен и те трябва да избегнат ядрен отговор.
3. Възможна ли е смяна на режима в Пхенян?

Ново ръководство в Пхенян няма непременно да доведе до нов начин на мислене сред управляващите в Северна Корея. Продължителното излагане на Ким Чен Ун на западните ценности в училище в Швейцария накара някои да спекулират, че той може да избере да отвори страната си към света. Но той пое властта и им доказа, че грешат. Освен това, ако Ким по някакъв начин беше нарочен за отстраняване, управляващата клика, която го заобикаля, също ще трябва да бъде ликвидирана. Това създава един много дълъг списък за убийства. Китай, страхувайки се както от бежанска криза, така и от американски войници по границата си, вероятно ще опита да подкрепи настоящия режим в Пхенян.
4. Това означава ли, че война с всякакви средства е най-добрата възможност за САЩ?

Масова инвазия би била необходима за бързо обезвреждане на севернокорейската артилерия, както и нейните ракетни и ядрени програми. Въпреки това всякакъв знак за предстоящ удар – като например натрупване на военна сила от САЩ, мобилизация на южнокорейската и японската армии, както и евакуация на американските граждани в региона – би могъл да накара Северна Корея да действа превантивно. Китай и Русия могат също да бъдат въвлечени. „Реалистично, война трябва да бъде избегната”, заявява Джон Делури, асистент-професор по международни изследвания в университета „Йонсей” в Южна Корея. „Когато правите анализ на всички средства в името на ползата, това е лудост”, добавя той.
5. Как може Северна Корея да отвърне на удара?
Най-незабавната реакция вероятно би била мащабен артилерийски огън по Сеул и неговите околности. Севернокорейските артилерийски средства по границата с Южна Корея могат да бъдат задействани по-бързо, отколкото въздушните или военноморски сили, както и по-големите балистични ракети, които могат да бъдат насочени към южнокорейски, японски или американски бази. Сеул, Токио и Вашингтон разполагат със системи срещу балистични ракети, но не могат да гарантират, че ще успеят да свалят всичко изстреляно. Япония вече започна да съветва гражданите си какво да правят в случай, че ракета падне близо до тях – в общи линии да опитат да се озоват под земята, а американски фирми рекламират бомбоубежища. Макар че не е ясно дали Северна Корея може успешно да прицели междуконтинентална балистична ракета в американски градове като Денвър и Чикаго, също така не е известно дали американските отбранителни системи могат да свалят такава ракета.
6. Каква би била икономическата цена, ако избухне война?
Южна Корея представлява около 1.9% от световната икономика и е дом на компании като Samsung Electronics Co. и Hyundai Motor Co. Големият спад на бизнес дейността заради войната на полуострова би предизвикал големи сътресения както в региона, така и в световен мащаб. И това е без разгръщането на ядрените оръжия на Северна Корея срещу съседката ѝ. Глобалните финансови пазари също биха претърпели огромен шок в краткосрочен план, а активи като злато, американски долар и швейцарски франк биха били преместени в безопасни убежища. „Хуманитарната криза и икономическото възстановяване на Корейския полуостров след такъв ядрен конфликт биха изисквали мащабно международно сътрудничество, ръководено от Китай, САЩ и Европейския съюз и вероятно ще отнеме повече от десетилетие за повторно изграждане на икономиката”, смята Раджив Бисуас, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион от базираната в Лондон анализаторска компания IHS Markit.
7. Какви възможности остават на масата?
Много анализатори казват, че е време за започване на преговори за предотвратяване на влошаване на ситуацията. Спирането на Северна Корея да се сдобие с термоядрено оръжие или по-модерни ракети с твърдо гориво е цел, която си струва да бъде преследвана, коментира Джефри Луис. Колкото и неприятно да изглежда, това означава да бъдат предложени стимули на Пхенян да се върне на масата за преговори. Луис предполага, че един тези стимули може да е намаляване на оглавяваните от САЩ военни учения около Северна Корея. Въпросът какво може да се предложи на Пхенян „е разговор, който трябва да се води както с обществеността, така и с Конгреса и със Северна Корея, вместо да бъде воден този въображаем разговор за военни сценарии”, добавя Джон Делури. „Реалистична възможност е дипломатическата, която забавя това (конфликта – б.р.). И това ще изисква много разговори”, смята той.

Източник: Bloomberg
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!