Кадафи прие мирния план

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
568

Либийското правителство под ръководството на Муамар Кадафи прие предложенията за урегулиране на конфликта, предложени от Африканския съюз. Това заяви президентът на ЮАР Джейкъб Зума, цитиран от АФП.

Преговорите на либийския лидер с делегация на Африканския съюз се състояха в неделя в Триполи.
От оповестената до момента информация става ясно, че по време на разговорите е била обсъдена възможността за оставка на либийския лидер.
Пътната карта предвижда незабавно прекратяване на огъня, установяване на национален диалог, защита на чуждестранните граждани на територията на Либия и оказване на хуманитарна помощ на нуждаещите се.
В понеделник планът, който включва ще бъде представен и на силите на опозицията в Бенгази.

Sky News съобщава, че след преговорите Кадафи напуснал шатрата заедно с гостите си. После се качил в автомобил, който го отвел до място, където се били събрали негови привърженици. Там либийският лидер приветствал тълпата, след което си тръгнал.

Вчера през деня стана ясно, че привърженици на Кадафи са приключили с изработването на проект за конституция на Либия. Представители на властта не уточниха какво ще бъде политическото устройство на страната след приемането на конституцията и какво място е отредено на Кадафи в новата политическа система, който формално не заема никакви държавни постове.

Припомняме, противниците на Кадафи, които сформираха в източната част на Либия Национален преходен съвет, се опитват да го свалят от власт от 2 месеца.

Междувременно свой план за разрешаване на конфликта в Либия подготвиха и САЩ. Вашингтон предложи на двете страни незабавно да прекратят кръвопролитията, след което Кадафи да се откаже от властта и да заеме поста на почетен председател на Африканския съюз. Ръководството на страната трябваше да премине в ръцете на преходно правителство начело със сегашния премиер Багдади Али ал-Махмуди и опозиционни лидери.
Тези предложения обаче не бяха приети нито от бунтовниците, нито от Кадафи.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!