Изненадващо анемичен ръст на британската икономика

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
117

Великобритания отчита най-слабото си икономическо разширяване от 2012 г. насам
Снимка: Ройтерс

Икономиката на Великобритания се разширява с 1,2 на сто на годишна база през първото тримесечие на 2018 г. според предварителните статистически данни, като по този начин не успя да отговори на пазарните очаквания. Консенсусната прогноза на анкетирани от Bloomberg анализатори бе за ръст от 1,4 на сто.

Това е най-слабото разширяване от второто тримесечие на 2012 г. насам, показват изчисленията на Trading Economy. Причините са преди всичко в спад на строителството и забавяне на растежа в производството.
Брутният вътрешен продукт е отчел анемичен ръст от 0,1 на сто на тримесечна база през първите три месеца на 2018 г.
Лошото представяне подхранва спекулациите, че Английската централна банка ще се откаже от плановете за увеличение на лихвения процент през следващия месец, коментира Bloomberg.

Цената на паунда спадна, тъй като инвеститорите допълнително залагат на увеличение на разходите по заемите, което беше почти сигурно до миналата седмица, когато гуверньорът Марк Карни пося семената на съмненията дали институцията ще се реши на това.

Данните подчертават предизвикателствата пред централните банкери, които се сблъскват с повишаването на разходите по заеми, докато икономиката се охлажда, а Великобритания постепенно се отделя от Европейския съюз. Инфлацията се ускори, след като Великобритания гласува да напусне блока през 2016 г., като изпрати стойността на паунда надолу.
По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!