Изчезналият Боинг летял часове след последния контакт?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
383

Според американски експерти той може да е бил отвлечен

Експерти от САЩ подозират, че изчезналият Боинг 777 на “Малейжа еърлайнс” е продължил полета си още около 4 часа след последния контакт с наземните служби, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Самолетът може да е прелетял още стотици километри след последния си контакт с наземния контрол в 1.30 ч сутринта (17.30 ч по Гринуич), час след излитането си от Куала Лумпур за Пекин с 239 пътници на борда. Въздушният контрол е загубил контакт със самолета между източния бряг на Малайзия и южната част на Виетнам.
Пожелали анонимност американски следователи, цитирани от в. “Уолстрийт джърнъл”, базират заключението си на данни, предавани автоматично от моторите “Ролс Ройс”, използвани в изчезналия Боинг.

Радиовръзката на борда може да е прекъсната нарочно, но автоматичните сигнали може да позволят да се изясни мистерията къде се намира самолетът.

“Американски служители по борба с тероризма разследват вероятността пилот или някой друг на борда да е отклонил самолета към тайно място, след като нарочно е прекъснал радиовръзката”, пише в. “Уолстрийт джърнъл”. По този начин самолетът може да е бил отвлечен, за да се използва по-късно за други цели.

В центъра си за наблюдение във Великобритания компанията “Ролс Ройс” е получила автоматично две серии от данни от двигателите в рамките на рутинна програма за наблюдение. Според тях самолетът е летял общо 5 часа.

Търсенето вече обхваща район от 27 хиляди морски мили (близо 90 хиляди квадратни километра или почти площта на Португалия). Общо 12 нации, включително САЩ, Китай и Япония, участват в операцията по издирване.

В нея са мобилизирани най-малко 42 кораба и 39 самолета. Днес бе съобщено, че кораби и самолети за издирване на изчезналия самолет изпраща и Индия.

(БТА)
По публикацията работи: Елка Василева
dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!