“Ислямска държава” екзекутира британец

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
391

Това е третата екзекуция на ИД, преди това екстремистите

екзекутира двама американски журналисти

Действащата в Ирак и Сирия групировката “Ислямски държава” е екзекутирала

британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс,

предадоха световните агенции.

Британецът е бил отвлечен през март 2013 г. от ислямистки бойци в Северна Сирия. Тогава е работел за френската неправителствена организация Агенция за техническо сътрудничество и развитие.

В комюнике, разпространено от британското външно министерство, брат му Майк казва, че Дейвид е бил отдаден на работата си и изпълнен с ентусиазъм, когато е заминавал за Сирия. “За мен и за семейството ми това е най-важното в този печален случай”, подчертава братът.

Джихадистите разпространиха видео на екзекуцията.

Те обявиха, че това е “послание към съюзниците на Америка”, визирайки решението на британския премиер Дейвид Камерън да влезе в коалиция със САЩ срещу групировката, информира Си Ен Ен.

Видеото с обезглавяването на Дейвид Хейнс много прилича на тези с екзекуциите на американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф. Хейнс се появява във видеото със Сотлоф, а джихадистите заплашват, че именно британецът ще е следващата им жертва.

Четиридесет и четири годишният Хейнс от Пърт, Шотландия, бе отвлечен миналата година, докато работеше за френска хуманитарна агенция, предаде Ройтерс.

Видеото е насочено директно срещу британския премиер Дейвид Камерън и в него се споменава работата му с иракското правителство и съюзът с кюрдска Пешмрга срещу “Исляска държава”.

“Този британец ще плати цената на твоето обещание Камерън,

да въоръжиш Пешмерга срещу ИД”, казва маскираният екзекутор. Той е с британски акцент и стои зад Хейнс, който стои на колене, облечен в оранжев гащеризон.

Също както и при предишните две екзекуции и сега думата е дадена и на жертвата, вероятно принуден от похитителите си, той държи британския премиер отговорен за убийството му.

“Ти доброволно влезе в коалиция със САЩ срещу “Ислямска държава”, точно както направи и предшественикът ти Тони Блеър. Появява се една тенденция сред нашите британски министър-председатели, да не могат да кажат “не” на американците. За съжаление ние, британският народ, ще платим цената за егоистичните решения на парламента”, казва Хейнс.

В новото видео маскираният екзекутор от ИД поставя ръката си върху друг пленник, когото назовава като Алън Хенинг, британски гражданин.

Премиерът на Великоритания Дейвид

Камерън нарече убийството на Хейнс “акт на чисто зло”,

цитиран от Би Би Си. Той обещава да направи всичко възможно да намери убийците. Камерън определи обезглавяването на невинен хуманитарен работник като “жалко и безобразие”.

“Сърцето ми е със семейството на Дейвид Хейнс, които са показали изключителен кураж и сила на духа през това жестоко изпитание. Ние ще направим всичко по силите си, за да заловим тези убийци и гарантирам, че те ще бъдат изправени ред правосъдието, независимо колко време ще ни отнеме това”, категоричен бе премиерът.

Той свика днес сутринта

в Лондон среща на шефове на отбраната и силите за сигурност,

съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. На кризисната среща се очаква Камерън да обобщи създалата се ситуация и да очертае вариантите за действие на правителството след обезглавяването на британския заложник Хейнс.
Източник: Си Ен Ен, Ройтерс, Би Би Си
vesti.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!