Ирански адвокат търси убежище в Норвегия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
599

Мохамад Мостафайе, адвокат на осъдената на убиване с камъни иранка,

замина за Норвегия в търсене на политическо убежище, предаде “Франс прес”.

Мостафайе вече се е сдобил с виза, която му позволява да остане 1 година, но иска да изчака с официалната молба за убежище, докато говори със съпругата си в Иран. Тя беше арестувана веднага след неговото бягство на 29 юли и е била освободена едва тази събота.

Адвокатът представлява Сакине Мохамади-Аштиани, 43-годишна майка на 2 момчета, която беше осъдена да бъде убита с камъни, след като беше призната за виновна в прелюбодейство. Присъдата й временно е в изчакване. Адвокатът е спечелил 18 от 40 дела за обжалване на смъртно наказание.
Самият той е под натиска на властите в Техеран и е принуден да бяга, след като в края на юли беше издадена заповед за ареста му. Според него действията му няма да имат отрицателно влияние по случая на Мохамади-Аштиани, тъй като други адвокати са готови да го заместят.

Мостафайе е избягал от Иран на 29 юли първо с кола, после пеша и накрая е яздил през планината на границата между Иран и Турция – първото му яздене в живота.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!