Инвестициите в търговски имоти в Европа нарастват през първото тримесечие

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
125

Великобритания продължава да е най-ликвидният пазар, заради недостига на първокласни активи инвеститорите се обръщат и към второстепенни продукти и локацииОбщо 5,1 млрд. евро са инвестирани в търговски имоти в Европа през първото тримесечие на 2013 г.


Това е с близо 60% над нивата за същия период на миналата година, сочат данни на компанията за недвижими имоти Jones Lang LaSalle, цитирани от онлайн изданието Property EU.

Отчетеният ръст се дължи основно на инвестициите в търговски центрове, които бележат повишение с 85% на годишна база до близо 4 млрд. евро като доказателство за продължаващото търсене на този вид продукти.

Великобритания продължава да е най-ликвидният пазар, като на нея се падат близо 40% от общата активност на Стария континент. Въпреки че това се дължи отчасти на пускането на няколко търговски центъра с високо качество на пазара, апетитът за второстепенни продукти също бележи подобрение на фона на трайния недостиг на първокласни запаси и конкурентно ценообразуване, което започва да тласка инвеститорите към поемане на по-големи рискове.

Сред знаковите сделки, приключени през периода, е придобиването на Grosvenor Shopping Centre Fund от F&C REIT Asset Management за 254 млн. паунда и на Midsummer Place, който бе продаден от Legal & General на Intu Properties за 250 млн. паунда при доходност от 5,1%.

Липсата на първокласни обекти ограничава инвестициите на френския и германския пазар и вследствие на това, наред с Великобритания, Скандинавските страни и Русия отчитат най-високи обеми на инвестициите през първото тримесечие на 2013 г.

Сред големите сделки е тази за Rosengardcenteret, вторият по големина търговски център в Дания, който бе придобит от ECE за около 400 млн. евро.

Цветина Борисова, редактор Миглена Иванова
Investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!