Институционалните инвеститори на Острова се изтеглят от пазарите на акции Очаква се голяма част от изтеглените пари да се вложат в алтернативни, по-високодоходни активи и най-вече имоти

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
191

Снимка: FreeImages.com
Британските застрахователи, пенсионни фондове и инвестиционни тръстове, които управляват активи за повече от 4 трлн. паунда, са изтеглили около 31 млрд. паунда от пазарите на акции и облигации за 12-те месеца до края на септември, съобщава FT, като се позовава на данни на британската национална статистика.
Това е и най-мащабното теглене на инвестиции от пазарите от 1987 г. насам, като демонстрира нервността на институционалните инвеститори за вложенията им, допълва изданието.
Данните за инвестиционните тенденции на Острова са първите официални след референдума за Brexit, който се състоя в края на юни 2016 г. Британската национална статистическа служба определя изтеглянето от пазарите на акции и облигации като „необичайно“, като най-вероятно е породено от „промени в инвеститорското доверие и икономическата среда“.
За сравнение, през същия период на 2015 г. инвеститорите са вложили 28 млрд. паунда в акции и облигации, показват още данните.
Големите институционални инвеститори във Великобритания са теглили средства от пазарите на акции и облигации само в няколко тримесечия през последните 30 години, като три от тях са през 2016 г. Преди това нетни тегления са отчетени през последното тримесечие на 2008 г., след фалита на Lehman Brothers, и през третото тримесечие на 2001 г., след терористичния атентат в САЩ на 9 септември.
Най-голям отлив на инвестиции има от чуждите акции, а на второ място са британските акции.
Според експерти зад тегленията вероятно стоят два основни двигателя – институционални инвеститори, които си осигуряват кеш за по-високодоходни вложения, и институционални инвеститори, които продават активи, за да посрещнат някакви свои задължения.
Анализатори подчертават, че най-вероятно голяма част от средствата ще се насочат към алтернативни инвестиции – например фондове за дялов капитал с цел рискови инвестиции и имоти.
Не само големите инвеститори на Острова се оттеглят от пазарите на акции и облигации. Според компанията за проучвания Platforum 2 млн. физически лица също са изтеглили спестяванията си, инвестирани в акции и облигации, за периода. Основните опасения са свързани с капацитета на мениджърите на активи да удовлетворят тегленията.
По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!