Инспектори и полицаи влязоха в тузарското селище

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
584

Комисия от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) започна проверка на имотите в района на яз. "Ивайловград".

Това съобщи за БТА кметът на община Любимец Янко Кючуков, в чиято територия са построени сградите. Миналата седмица стана известно, че държавни служители и бизнесмени са заградили държавни земи и са построили луксозни имения на брега на язовира без да имат разрешителни.

Кючуков отбеляза, че е предоставил цялата необходима документация на командированите служители на ДНСК. Кметът добави, че е изпратил по факс документи, с които общината разполага, и в канцеларията на министър-председателя Бойко Борисов по негово желание.

Кметът добави, че е осигурил полицаи, които да охраняват проверяващите. По негово мнение до няколко дни резултатите от проверките ще покажат кои къщи са законни. Според Кючуков законните постройки са 5-6. Незаконните постройки, според Нова телевизия, са около 45.

В идните два дни НАП, съвместно с Авиоотряд 28, ще направи видеозаписи от въздуха на луксозни имоти и по Черноморието, съобщиха междувременно от Националната агенция по приходите (НАП).

До момента набелязаните за проверки имоти в София, Пловдив, околностите на двата града, както и къщите около язовир Ивайловград, са над 200. Само на 30 от тях е изяснена собствеността.
НАП ще извърши проверка на фирмите или гражданите, които притежават имотите, след като бъдат открити техните собственици, посочват от агенцията.

По първоначални данни на данъчните в над 70% от случаите най-скъпите имоти в страната са собственост на фирми, а не на физически лица. Това е така, за да могат всички разходи за построяването и текущата им поддръжка, включително режийните разноски, да бъдат за сметка на корпоративните печалби.
Повечето фирми са ползвали ДДС-кредит при строителството на имотите, който ще трябва да върнат в бюджета, ако се докаже, че къщите се използват за жилищни нужди, а не за фирмени цели.

Друга група нарушения, които подозират данъчните, е несъответствие на имуществото с официално обявените доходи на физическите лица. По предварителни данни на НАП има формални собственици на луксозни къщи, чиито официални доходи са в размер на минималния осигурителен доход.

Съществуват и множество луксозни имоти, които се използват, но нямат валидно разрешение за ползване и изобщо не са декларирани пред общината.

Освен преките ползи за фиска от укрити ДДС, данък печалба и подоходни данъци, виждам и огромен потенциал за общинските бюджети, посочва изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, цитиран в съобщението.

Наказателният кодекс предвижда до 8 години затвор за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество, включително на луксозните имоти, ако вината на собствениците се докаже в съда, съобщиха още от приходната агенция.

С акциите на НАП е важно да се покаже, че никой не е над закона, заяви пък вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, цитиран от БТА. Той направи този коментар в отговор на въпрос пред журналисти на ГКПП-Кулата, където бе след поредния предотвратен опит за контрабанда на цигари.
В станалото известно т. нар. митничарско вилно селище край язовир Ивайловград почти няма митничари, това са бивши служители на управлението за пътни такси, добави Дянков.
По думите му от имотите в кв. “Бояна” в София, по първоначални данни на НАП, главно в общинската хазна може да влязат над 10 млн. лева. Това според него не са малко пари, а се очакват и от други места, където бе снимано.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!