Инфлацията във Великобритания ще започне да намалява догодина, смята главният икономист на АЦБ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
228

Ведомството следи отблизо затегнатостта на пазара на труда заради риска от увеличаване на инфлационния натиск, каза Хю Пил

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Обединеното кралство ще започне да се забавя през 2023 г., ако се предположи, че цените на природния газ се стабилизират и започнат да спадат. Такова мнение изрази главният икономист на Английската централна банка (АЦБ) Хю Пил, цитиран от Bloomberg.

„Очакваме основната инфлация да започне да намалява през втората половина на следващата година и то доста бързо заради тези базисни ефекти“, каза Пил по време на онлайн събитие в сряда. „Има много несигурност около перспективите за цената на газа“, допълни икономистът.

Той повтори виждането си, че централната банка все още „има работа за вършене“ при покачването на лихвите, но те вероятно няма да нараснат толкова много, колкото финансовите пазари очакват.

През декември банката ще проведе последното си заседание за годината, като очакванията са тя да повиши лихвите с половин процентен пункт. Към момента лихвата е на ниво от 3%.

Пил каза още, че АЦБ има опасения около затегнатостта на пазара на труда, тъй като тя носи риска от увеличаване на инфлационния натиск посредством по-високи заплати.

„Действаме, за да предотвратим опасността инфлацията, по устойчив начин, да се отдалечи от целта”, каза Пил.

Той допълни, че АЦБ следи за инфлационен натиск на пазара на труда.

„Много ниските равнища на безработица и асоциацията със средата на 70-те години на миналия век не са напълно успокояващи от гледна точка на инфлексията. Хората на възраст между 50-65 години – спрямо равнищата преди пандемията – имат по-високо ниво на неактивност, тъй като не работят и не търсят работа”, обобщи Пил.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!