Инфлацията във Великобритания се ускорява до най-високото ниво от над 2 години

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
624

Повишението в потребителските цени е насърчено от по-скъпи дрехи и горива
Снимка: Архив Ройтерс
Инфлацията във Великобритания се ускорява над очакванията през ноември и достига най-високото си ниво от над две години, съобщава Bloomberg.
Ръстът на потребителските цени се ускорява от 0,9% през октомври до 1,2% на годишна база през ноември, като повишението е насърчено от по-скъпи дрехи и горива. Това е най-високата стойност от октомври 2014 г.
Икономистите, анкетирани от Bloomberg, очакваха ръст в размер на 1,1%.
Данните на Националната статистическа служба показват още, че инфлационният натиск е насърчен от по-евтиния паунд и поскъпващите горива. Вносните цени скачат с близо 15% през ноември, което е най-голямото повишение на годишна база от пет години.
Рязката промяна в перспективите пред цените през последните месеци накара Английската централна банка (АЦБ) да промени позицията си. Регулаторът първо понижи лихвения процент с 25 базисни пункта до 0,25% и имаше готовност да облекчава още паричната политика. На последното си заседание обаче банката сигнализира, че до края на годината няма да променя лихвения процент. В четвъртък е последното заседание на АЦБ за тази година.
На месечна база цените се повишават с 0,2 на сто.
Данните на националната статистика показват още, че производствената инфлация е 2,3% на годишна база – най-високата стойност от април 2012 г.
Мнозинството анкетирани икономисти смятат, че следващото действие от страна на централната банка ще бъде в посока повишение на лихвите, тъй като затягането на паричната политика би трябвало да се справи с инфлацията. Ръстът на потребителските цени се очаква да надвиши 2% в началото на 2017 г.
Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на хранителните продукти и енергията, се ускорява от 1,2% през октомври до 1,4% през ноември. Това е над очакванията за ръст от 1,3 на сто.

embed
source: tradingeconomics.com

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!