Инфлацията във Великобритания се ускорява до над 5-годишен връх

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
52

Фактът, че тя е с над 1 процентен пункта над целевото ниво от 2 на сто, означава, че Марк Карни ще трябва да даде писмено обяснение на министъра на финансите
Снимка: Архив Ройтерс
Инфлацията във Великобритания неочаквано се ускорява през ноември до най-високото ниво от 5 години и половина, съобщава Bloomberg. Потребителските цени растат с 3,1% на годишна база, насърчени от по-скъпите самолетни билети и компютърни игри, показват данните на Националната статистическа служба. Инфлацията е най-високата от март 2012 г.
Фактът, че тя е с над 1 процентен пункта над целевото ниво от 2 на сто, означава, че Марк Карни ще трябва да даде писмено обяснение на министъра на финансите Филип Хамънд за тази ситуация. Bloomberg припомня, че Английската централна банка (АЦБ) повиши лихвите за пръв път от близо десетилетие това лято, за да овладее инфлационния натиск, предизвикан от отслабналата лира.
Графика: TradingEconomics.com
Базисната инфлация, която изключва волатилните цени на хранителните продукти и енергията, остава без промяна на ниво 2,7 на сто.
Ускореният ръст на цените след референдума за Brexit миналата година подкопа стандарта на британците, тъй като ръстът на заплатите изостава от инфлацията.
Всъщност цените на самолетните билети и на компютърните игри падат с по-бавен темп в сравнение с година по-рано и това дава тласък на инфлацията. Освен това горивата поскъпват. Хранителните продукти и алкохолът поскъпват с 4,1% на годишна база – най-резкият ръст от 2013 г.
Натиск в низходяща посока идва от компютърното оборудване, а цените на дрехите и обувките се повишават по-бавно.
По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353