Индийци разработват лаптоп за 35 долара

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1368

Индия се разработи по създаването на най-евтиния лаптоп в света.

Преносимият компютър струва едва 35 долара, има екран, чувствителен на докосване и ще бъде предоставен за нуждите на образователните институции през 2011 г. , съобщава Ройтерс. Освен всичко друго, устройството ще може да бъде захранвано и с ток от соларен панел.

Министърът на науките и технологиите в Индия Капил Сибал обяснява, че компютърът е предназначен за всички учащи се – от основното училище до студентите в университетите. Неговото министерство е започнало преговори с международни компании за стартиране на масово производство. От ведомството коментират, че тяхната цел е цената на компютъра впоследствие да спадне до 20 или 10 долара.

{tab=first tab}Лаптопът работи с операционната система “Линукс” и ще има предварително инсталиран интернет браузър,{tab=other tab}PDF четец и софтуер за видеоконферентна връзка. Според министъра архитектурата на компютъра позволява да бъдат добавяни нови хардуерни елементи в зависимост от изискванията на потребителя.{/tabs}Лаптопът е направен от научни екипи на Индийския технологичен институт и Индийския научен институт, добавя Ройтерс.

 

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!