Ин-тер-нет – сричат българските политици

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
15585

Комуникационната култура на българските политици е близка до нулата.

 

На “ти” с новите медии са само трима – Николай Младенов, Симеон Дянков и Кристалина Георгиева.

Останалите още сричат новите понятия…

Това е извод от изследване на Марина Кирова – докторант във Факултета по журналистика на СУ “Св. Климент Охридски”. С нея разговаря Антоанета Ненкова от “Дойче веле”:

Българските политици поддържат блоговете си от избори до избори. След изборния ден броят на постингите в блоговете на властимащите осезаемо намалява.

Сравнени с цифрите от юни 2009 г., когато бяха парламентарните избори, данните от юни тази година сочат десеторен спад.

В момента, според наблюденията на Марина Кирова, доста от блоговете на политиците дори не функционират (Юруков, Станишев, Калфин, Желев, Кадиев).

Глас в пустиня

Малцината пишещи онлайн държавници драстично са намалили броя на текстовете си. Блоговете на политиците са пустеещи зони, казва Марина Кирова и допълва: “Като стил и изказ, обществена ангажираност и разнообразие на тематиките някои изобщо не са се променили.”

И Туитър-профилите се поддържат чисто кампанийно, както блоговете. Комуникацията тече вяло, тематиката остава строго политическа, без лични отклонения, както е с профилите на Кунева и Паси, казва Марина Кирова. Нейното изследване регистрира и онлайн задявки.

Много често в интернет пространството се натъкваме на фалшиви профили на политици (Георги Първанов, Бойко Борисов, Цецка Цачева, Сергей Станишев).

Интимниченето на премиера

А как са позиционирани управляващите от ГЕРБ в блогосферата? Според Марина Кирова министрите и депутатите от ГЕРБ са на “Вие” с новите медии и онлайн комуникацията с обществото. Те не ползват блогосферата като форма на общуване с хората.

Към официалния сайт на партията има секция блог, която обаче не винаги функционира. Затова пък звучи официозно. Новите управляващи спазват линия на стройна партийна комуникация, казва Марина Кирова.

Според нея доброволно или по партийна заръка наблюдаваме автоцензура на неформалното общуване.

А премиерът Бойко Борисов така интимничи в общуването с народа, че блоговете като канал за неформална комуникация стават просто излишни.

Онлайн отличници

Блоговете на външния министър Николай Младенов и на финансиста №1 Симеон Дянков са наистина действащи. Същото важи за еврокомисарката Кристалина Георгиева.

Изключително активен в Туитър е министър Младенов. Именно чрез микроблогинг платформата той експресно информираше при земетресението в Чили, както и за задържаните в Газа български журналисти.

Много от традиционните медии, подчертава Марина Кирова, черпеха актуална информация именно от Туитър профила на министъра. Това обаче си остава единичен пример за ефективно възползване от възможностите на този вид медия.

Блогът на финансовия министър например има структурата на официоз, където се препечатват информации от речи, представителни срещи и събития, казва Марина Кирова.

В заключение тя обобщава, че от първите хора в държавата новите медии ползват най-вече “децата на Запада”.

За сметка на мълчанието на управляващите в интернет, в гражданските блогове се наблюдава ръст на политическото говорене. И то не винаги е в полза на политиците.

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!