Имотни продажби за 94 млрд. евро са замразени във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
192

Пандемията е спряла близо 400 хил. сделки с жилища в страната, сочат данни на имотен сайт

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Замразяването на имотните продажби във Великобритания след въвеждането на ограниченията заради коронавируса доведе до почти пълното спиране на жилищния пазар в страната в края на март, пише Financial Times.

Към момента общо 373 хил. Трансакции на стойност 82 млрд. паунда (94 млрд. евро) са замразени, сочат данни на имотния сайт Zoopla. Става дума за договорени продажби с предстоящо подписване на договор предимно между ноември 2019 г. и февруари 2020 г. Обичайно те трябвало да бъдат финализирани между април и юни 2020 г., но сега са спрени, след като правителството поиска от купувачите и продавачите да отложат преместването в ново жилище, където е възможно.

Zoopla използвала данни до 19 април и основава изводите си на данни за 2019 г. за развитието на продажбите от договарянето на цената до финализирането им, както и на договорените продажби от началото на годината. Те включват и някои продажби, които са били договорени през април, въпреки че са около една десета от нивото им в началото на март.
Колко продажби обичайно са в етап на развитие? При „нормален“ пазар, въпреки че тук също има вариации, във всеки момент има около 270 хил. продажби в развитие, а 100 хил. трансакции се финализират всеки месец.

Ричард Донъл, директор на изследванията в Zoopla, казва, че 75 на сто от продажбите, които се финализират всеки месец, са договорени между два и четири месеца по-рано. „Има един куп сделки в развитие, а съветът на правителството да не се сменя жилището, създаде натрупване на сделки, очакващи да продължат“, отбелязва той.
Това не е проблем само за купувачи и продавачи – висящите сделки на стойност 82 млрд. паунда водят до блокиране на приходи на стойност около 1 млрд. паунда, които трябва да постъпят при брокерите на недвижими имоти в страната.

Кризата настъпи, точно когато пазарът се радваше на ръст след парламентарните избори през декември м. г. Договорените продажби нараснаха значително. По изчисления на Zoopla продажбите през първото тримесечие са били с 5% до 10% над равнището им през същия период на миналата година.
Ще се осъществят ли в крайна сметка всички тези забавени продажби? Не всички. Някои купувачи и продавачи ще обмислят отново условията по сделката заради променената среда и може да опитат да ги предоговорят или да се откажат от сделката. Жилищните вериги са особено уязвими – ако един участник по веригата се откаже или поиска голяма отстъпка, това може да доведе до скъсването на останалата верига.
Ипотечните кредитори помагат на заемателите, като удължават оферти с три месеца за клиенти, които не могат да завършат трансакцията по план. Те също така улесняват хора с ниски депозити да получат ипотечен кредит, като използват автоматични оценки след забраната на физическите оценки на обитавани жилища.

Но не е ясно дали кредиторите ще пожелаят да удължат сроковете отново, особено ако цените на жилищата намалеят, тъй като това ще повиши нивото на риска, който поемат.

Според Донъл перспективите пред продажбите са неясни, така че шансовете те да продължат „зависят от това колко време ще останат ограниченията, какъв ще е мащабът на последиците за икономиката и как това ще повлияе на бъдещите купувачи и на възможностите им да продължат с продажбите“.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!