Има ли политика в спора между Лукойл и българските власти?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
472

България отново е недоволна от "Лукойл", пише руският в. "Комерсант". Българските антимонополисти заплашват "Лукойл" с глоба в размер на 8% от печалбата за закононарушение в дейността й на пазара на петролни продукти. Властите искат изкуствено да намалят цените на горивата, обясняват експерти пред новинарското радио "Комерсант Еф Ем".

В конфликта между българските власти и “Лукойл” има повече политика, отколкото икономика. София се стреми да контролира единствения в страната нефтопреработвателен завод, убеден е Рустам Танкаев, водещ експерт на руския съюз на индустриалците от петролната и газовата промишленост.

“Лукойл” е монополист на българския пазар и това е”, заявява експертът. Рафинерията е единствена и в България “няма никакъв смисъл да се строи втори нефтопреработвателен завод”, защото тя снабдява целия пазар “и остават още 50 на сто от петролните продукти, които се налага да бъдат изнасяни”, обяснява той.

“Тук според мен политиката е повече от икономиката. Бургаският нефтопреработвателен завод при всяко положение ще бъде монополист на българския пазар. Нещата най-вероятно опират дотам, че те, от една страна, се опитват да смъкнат цените, а от друга – да накарат “Лукойл” да монтира модерни измервателни уреди, за да направят дейността на завода по-прозрачна и отчетна пред властите”, казва Танкаев.

Българските власти може би просто черпят руски опит и се опитват да накарат бензина да поевтинява. Последиците ще бъдат същите, както и в Русия, предупреждава Александър Назаров, старши анализатор в “Газпромбанк”.

“Динамиката в цените на горивата в момента е еднаква във всички страни, тъй като цените на петрола растат. България не е изключение”, обяснява специалистът.
“Българските власти може би искат да ограничат по някакъв начин покачването на тези цени”, предполага той, но опитът на Русия според него показва, че всяко изкуствено ограничаване рано или късно предизвиква доста рязко поскъпване за кратко време, посочва.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!