Илиян Петракиев: Старопрестолният град крие неразгадани тайни от древността и има потенциал за обучение на млади археолози

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
77

Местни избори 2023: Платена публикация

Илиян Петракиев е един от най-изявените и уважавани археолози във Велико Търново.

За 14 години проучвателна дейност той екипът му са инвентирали над 10 000 древни предмета при изследването на знакови обекти.

„За археолога всичко е ценно“, категоричен е великотърновският изследовател.

Петракиев е кандидат за общински съветник в листата на ПП „Възраждане“ в старата столица. Той е семеен, с дъщеря, която е ученичка в 6 клас в СУ „Емилиян Станев“. Съпругата му Златина Петракиева е инспектор към Министерството на културата.
„Завършил съм археология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Още по време на следването ни се засякоха пътищата с председателя на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов.

В последствие в годините с него имахме и професионални взаимоотношения, тъй като той беше директор на Историческия музей в Добрич. Запазили сме добри спомени от съвместната си дейност. От 2008 г. работя в Регионалния исторически музей във Велико Търново. От 2009 г. се занимавам изцяло с археологическа дейност.

Бил съм зам.-ръководител и ръководител на редица археологически обекти, изследвания както във Велико Търново и Горна Оряховица, така и при спасителни проучвания по трасетата на автомагистрали, газопроводи и др. национални и международни проекти“, споделя Петракиев.

В момента с екипа си за пореден сезон провежда археологически проучвания на Средновековната крепост Ряховец край Горна Оряховица.

„Тази година се очерта като една от най-интересните в моята изследователска дейност, защото попаднах на изключително интересни открития.

Ценни находки намерихме при разкопките на Богородичния манастир от времето на Асеневци в местността Френкхисар в подножието на крепостта Царевец във Велико Търново.

Попаднахме на сребърна лъжичка за причастие, костена свирка, костен гребен, бронзова тока от ранновизантийски гроб. При проучването на крепостта Ряховец през този сезон излязоха уникални предмети – нож с костена дръжка, три култови ями с положени в тях конски черепи“, изброява Илиян Петракиев.

По думите на изследователя е много важно паралелно с археологическите разкопки да се набляга и на образованието на младите хора.

„По моя инициатива от 2016 г. до днес провеждаме Археологическа школа с ученици и студенти, запалени по историята и археологията. Тази школа беше първата по рода си в България и вече мои колеги от страната започват да я копират и това вече се случва в Русе. Това е една моя сбъдната мечта и със Стилиян Найденов имаме общи идеи, които искаме да доразвием и реализираме в тази посока“, посочва Петракиев.

Той подчертава, че е приел поканата да е в листата с кандидати за общински съветници на ПП „Възраждане“, защото харесва целите на журналиста Стилян Найденов, който е кандидат за кмет на Велико Търново и водач на листата.

„Стилян Найденов има много добра стратегия за развитието на града и конкретно в областта на културата, туризма, науката.

В програмата му е заложена и инициативата Община Велико Търново да вземе под внимание културното наследство и развитието на археологическите проучвания, като отделя повече финансов ресурс за тези дейности.

Защото това е една от малкото общини в България, която не дава никакви средства за археологическо проучване в сравнение например с Община Горна Оряховица, която всяка година отпуска пари за разкопки.

Ако бъда избран за общински съветник, ще работя за развитието и опазването на културно-историческото наследство на старопрестолния град“, разкрива Илиян Петракиев.

borbabg.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!