Икономисти очакват световният растеж през 2018 да е най-високият от осем години

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
71

Опасенията от търговската политика „Америка на първо място“ бавно намаляват, показва анкета на Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс
Световната икономика се очаква да нарасне със стабилен темп през тази година, като достигне невиждан ръст от 2010 г. насам, на фона на доброто представяне на развитите икономики и ускоряването на инфлацията, показва проучване на Ройтерс сред над 500 икономисти.

Очаква се големите централни банки да се отдръпнат от разхлабената парична политика тази година, но разходите за заеми все още са благоприятни и се очаква да подкрепят растежа.
Последните проучвания на Ройтерс, проведени този месец, обхващащи повече от 45 страни, не само подчертават оптимизма за растежа, но и показват, че прогнозите за инфлацията са ревизирани нагоре или са оставени непроменени в почти 70% от тези икономики.
„За първи път от доста време насам глобалният растеж се ускорява от средния му темп, а не се възстановява обратно към него“, коментира Джеймс Суини, главен икономист в Credit Suisse.
Световната икономика се очаква да нарасне с 3,7% тази година, което е най-големия ръст след покачването с 4,3% през 2010 г. Прогнозата е повишена в сравнение с очакването за ръст от 3,6% от анкета през октомври, но и по-ниска от тази на Международния валутен фонд за растеж от 3,9% през тази година.
Почти 70% от над 140 анкетирани са на мнение, че световният икономически бум ще се ускори през тази година и ще повиши инфлацията. Тези очаквания до голяма степен се дължат на ръста в развитите икономики, особено в еврозоната и САЩ.
Увеличаването на потребителското доверие и това на бизнеса, както и стабилното създаване на работни места, накараха икономистите на няколко пъти да ревизират нагоре прогнозата си за растежа на еврозоната и нейните големи икономики. В същото време поскъпването на еврото представлява заплаха в Европа в момент, когато Европейската централна банка се готви да прекрати печатането на пари до края на годината.
Но във Великобритания по-високата целева инфлация и силният пазар на труда няма да принудят Английската централна банка да затегне политиката най-малко до ноември, тъй като тя е очакване да види как ще се развият разговорите за Brexit.
Американската икономика се очаква да нарасне с най-бързи темпове през последните три години, подкрепена от най-голямата данъчна реформа от 80-те години на миналия век, но икономистите заявиха, че очакваният тласък ще бъде кратък и няма да промени посоката на действие на Федералния резерв, който се очаква да направи три лихвени увеличения през тази година.
Едно от заключенията от последните проучвания са за инфлационните очаквания, които показаха, че сега рискът е по-скоро изкривен, а песимизмът от миналата година донякъде намалява.
Докато икономистите преди това многократно предупреждаваха за „дълбоката несигурност“ за глобалната икономика от протекционистичните политики, особено в търговската политика „Америка на първо място“ на президента Доналд Тръмп, последните проучвания показват, че опасенията бавно намаляват.
Наистина, над 80 процента от почти 140 икономисти заявяват, че всякакви значителни бариери пред световната търговия през 2018 г. са малко вероятни.
Останалите 24 от участниците в проучването смятат, че вероятно ще възникнат известни трудности. Някои споменават като пример Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA ), преговорите по Brexit и нарастващите рискове за търговска война между САЩ и Китай.
По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!