Хиляди в деня на зимното слънцестоене в Стоунхендж

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
93

Сред тях – последователи на езически култове и туристи

Снимка: Reuters
Хиляди хора се събраха край кръга от масивни камъни в Стоунхендж, Великобритания, един от най-известните в света паметници от праисторическата епоха, за да отбележат деня на зимното слънцестоене и да посрещнат изгрева след най-дългата нощ в годината, предаде ДПА.

Сред множеството имаше последователи на езически култове и много туристи.

Част от хората от танцуваха, държаха се за ръце или биеха барабани в зимната нощ, очаквайки появата на слънцето.

Стоунхендж се намира недалеч от английския град Солсбъри и е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Археолозите смятат, че поставените в кръг с диаметър от 30 метра огромни камъни, всеки от които тежи по около 25 тона, са имали религиозна, политическа или някаква друга церемониална роля.

Според една теория Стоунхендж е служил като своебразен астрономически инструмент и е тясно свързан с култа към Слънцето.

До самия кръг по принцип не се допускат посетители, за да се предпази уникалният паметник от увреждане, но той е отворен за широката общественост в дните на зимното и лятното слънцестоене и за други специални събития.

/БТА/

По публикацията работи: Елка Василева
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!