“Харвард” – университет №1

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
411

“Харвард” е университет номер 1 в света. Висшето училище

оглавява годишната класация на британското издание “Таймс хайър едюкейшън” за 100-те най-влиятелни университета в света.

В класацията не попада нито един български университет.

На второ място тази година е Масачузетският технологичен институт, а на трето е “Станфорд”. Следват британските университети “Кеймбридж” и “Оксфорд”. След тях се нареждат Калифорнийският университет в Бъркли, “Принстън” и “Йейл”.

Миналата година “Станфорд” бе паднал до шеста позиция, а третото място в класацията бе отредено за “Кеймбридж”.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall – цени от 1,20 до 4,80 лева – вече и с SMS

В топ 10 на най-добрите висши учебни заведения на планетата е намерил място и Калифорнийският университет в Лос Анджелис.

Най-високо класиралият се университет извън САЩ и Великобритания е Университетът на Токио, който заема 11-о място.

Съставителите казват, че списъкът, доминиран от американски и британски университети, е определящ, но е изготвен “на базата на нищо повече от субективна преценка”. Редакторът от “Таймс хайър едюкейшън” Фил Бати обаче разяснява “репутацията на университет за научните му постижения е определяща за успеха му. Тя привлича не само най-добрите студенти, служители и изследователи, но също така и инвестиции от филантропи”.

Списъкът е съставен от прочути учени, описани като “хората, които са най-добре запознати с научните постижения на университетите”. Повече от 10 000 академици от 133 страни са били помолени да назоват най-добрите институции в своите области на компетентност.

Според доклада елитна група “суперуниверситети” стои “една глава над останалите”, когато става въпрос за световна репутация.

Университите от 1-о до 50-о място са класирани по точен ред, а останалите 50 в група по 10.

Сред стоте топ университета в света 46 са американски, което отрежда на САЩ първото място в класацията. На втора позиция е Великобритания, представена с 10 висши учебни заведения, следвана от Германия с 6.

Австралия и Япония са с по 5, а Холандия с 4. Канада е с три, а Швейцария с 2.

Русия е представена единствено от Московския държавен университет “Ломоносов”. Сред другите страни, представени от по един университет, попадат Китай, Франция, Турция, Израел и Сингапур.

Английски издания отбелязват, че откакто преди 4 г. започва класацията, всяка година от нея отпада по едно престижно британско висше училище. Това са университетите в Шефилд, Лийдс и Бристол, отпаднали през 2012, 2013 и тази година.

През октомври м.г. излезе класацията на британската консултантска компания QS за най-добрите световни университети. Тя бе оглавена от Масачузетския технологичен институт в САЩ.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!