Хаос по границите с Острова, 350 наши шофьори на опашката

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
354

Затварянето на границите преди Коледа е безумие, казват превозвачи

 

Снимка: БГНЕС
От вчера заради новия щам на вируса се създаде транспортен хаос не само по летищата. Заради ограниченията, въведени във Великобритания и в Европа километрични опашки имаше по границата и на пристанищата към Великобритания. Километрична беше опашката в Дувър, съобщава БНТ.
Неделчо Димитров пътува от Англия за Белгия и след това се прибира в България. В момента се намира на магистралата в посока Дувър, където тече процедура по освобождаването й. Вчера тя беше блокирана от над 2000 камиона.

“Скоро ще се приберем. Мисля, че отвориха пристанището, отвориха и евротунела. Разбрах на 21-ви сутринта, имаше пътни табели, но нямаше как да реагираме отрано”, разказа шофьорът.

Той допълни, че докато чакат, не са получили никаква информация от властите, дали са им само вода. Изрази надежда, че няма да има проблеми и ще може да се върне в България. Заради транспортния хаос се движи с 14 часа закъснение.

Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи заяви, че е можело да се вземат по-адекватни мерки.

“Вчера наблюдавахме опашката да нараства до 75 км, което е безумие, при положение, че спираме товарен трафик, като неведнъж сме чували, че рискът от пренасяне на заразата при международните шофьори е по-нисък, отколкото при другите граждани, които пътуват. Така че блокирайки Англия и европейската икономика за 48 часа, е нещо, което всички ще берем последствията оттук нататък”, допълни той.

Според него, в навечерието на Брекзит, английското правителство е можело да направи коридор, за да може товарният трафик да не бъде засегнат. Той изрази мнение, че новият щам циркулира във Великобритания от септември, а затварянето на границите преди Коледа, в този момент е абсолютно безумие.

Близо 350 български шофьори бяха блокирани на границите в Обединеното кралство след затварянето. 50-80 са пряко на опашката, а другите са отбити по буферни паркинги.

По публикацията работи: Валерия Белчевска
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!