Хънт: Консерваторите трябва да завършат Brexit или ще загинат

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
87

Без Brexit няма да има консервативно правителство и – може би, няма да има и Консервативна партия, смята външният министър в Лондон
Снимка: Ройтерс

Британският министър на външните работи Джереми Хънт заяви, че Консервативната партия трябва да завърши процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз, в противен случай рискува да отиде в историята.

„Без Brexit няма да има консервативно правителство и – може би, няма да има и Консервативна партия“, посочи той, цитиран от Bloomberg. „Ако трябва да се сражаваме на избори, преди да изпълним Brexit, ще бъдем унищожени“, допълни още той.

Според Хънт, който също е в надпреварата за лидер на торите, излизането от блока без сделка с Брюксел не е възможен вариант, тъй като парламентът е против подобно развитие на ситуацията. Това обаче означава, че ако торите искат да вървят в тази посока, те ще трябва да свикат предсрочни избори, които обаче по всяка вероятност ще загубят.
„Сериозният момент изисква сериозен лидер“, посочи той.

Според британския първи дипломат Консервативната партия трябва да привлече на своя страна проевропейците в страната и младите хора. „Ако продължаваме така, нашата партия ще загине“, смята Хънт.

По думите му е напълно възможно Лондон да постигне нова сделка с Брюксел, но само ако преговарящите подходят по правилния начин.

„Ако искаме сделка, ще трябва да се ангажираме сериозно с Брюксел“, посочи той.

Хънт също така коментира, че вече е разговарял с някои европейски лидери, сред които германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, като според дипломата ЕС вече е разбрал, че мярката за решение на въпроса с ирландската граница няма да се приеме от британския парламент.

Неговите думи противоречат на позицията, която ЕС многократно заявява, а именно, че няма намерение да отвори наново сделката с Лондон, част от която е т. нар. предпазен механизъм.

В същото време по-рано днес друг представител на британския кабинет – министърът на околната среда и ключов привърженик на Brexit Майкъл Гоув, потвърди, че ще се кандидатира за лидер на торите въпреки появилите се слухове, че може да се откаже.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Елена Кирилова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!