Хамънд: Бързият растеж е най-добрият начин за справяне с бремето на британския дълг

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
115

Според британския финансовия министър страната се намира „на ръка разстояние“ от постигането на бюджетен излишък
Снимка: Ройтерс

Британският финансов министър Филип Хамънд изказа възможността за въвеждане на по-свободна бюджетна политика след Brexit и заяви, че бързият растеж е най-добрият начин за справяне с бремето на британския дълг. Въпреки това обаче той настоя, че все още е отдаден на това да постигне бюджетен излишък.
Британският проектобюджет за догодина, представен миналата седмица, накара някои анализатори да се съмняват в намеренията му да постигне излишък, след като взе решение да използва натрупаните от данъци средства за финансирането на публични разходи, а не за по-бързото намаляване на дълга.

На въпрос от парламентарна комисия дали финансовото министерство се е отказало от намерението си да отчете излишък в рамките на следващото десетилетие Хамънд отговори категорично, че тази идея не е изоставена. Въпреки това той отказа да каже кога точно се очаква това да бъде постигнато.

Според Хамънд страната се намира „на ръка разстояние“ от постигането на бюджетен излишък, но тепърва ще трябва да се вземат политически решения относно намаляването на дефицита и на данъците, увеличаването на разходите и инвестирането в капиталова инфраструктура.
Очакванията са задълженията на държавата да нараснат до 1,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) през следващата година. Въпреки това по думите на финансовия министър Великобритания би могла да вземе назаем още средства след излизането си от Европейския съюз и все пак да изпълни бюджетните изисквания.

„Бихме могли, ако решим, да позволим заемите да се увеличат малко“, заяви Хамънд.

По думите на финансовия министър намирането на начин за стимулиране на икономическия растеж е вероятно да бъде по-осъществима стратегия за бързо намаляване на дълга като дял от БВП, отколкото редовното постигане на бюджетен излишък, което Великобритания така или иначе рядко успяваше да постигне през предишните десетилетия.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Магдалена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!