Гуверньорът на Ирландската централна банка официално става главен икономист на ЕЦБ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
46

49-годишният Лейн бе единственият кандидат за позицията
Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съвет одобри днес гуверньора на Ирландската централна банка Филип Лейн за главен икономист на Европейската централна банка, съобщават от пресцентъра на Съвета.

В това си качество Лейн ще бъде и член на Управителния съвет, а мандатът му ще бъде 8 години без възможност за удължаване.

Лейн ще встъпи в длъжност на 1 юни 2019 г. Той ще замени досегашния главен икономист на ЕЦБ Петер Прат, които бе на позицията от 1 юни 2011 г. и ще напусне поста на 31 май 2019 г.

Препоръката да бъде избран Лейн бе дадена на Европейския съвет, след като бе одобрена от Съвета по икономически и финансови въпроси на 12 февруари – ден, след като Еврогрупата даде подкрепата си за кандидатурата. Европейският парламент и Управителният съвет на ЕЦБ също дадоха съгласието си по-рано този месец.

49-годишният Лейн бе единственият кандидат за позицията. Той е ръководител на Ирландската централна банка от 2015 г. насам, следейки стабилния растеж на ирландската икономика след спасителния заем от ЕС през 2011-14 г., който помогна на страната да преодолее най-лошата си финансова криза от Втората световна война, припомня Ройтерс.

Смятан за защитник на хлабавата парична политика в съответствие с позицията на гуверньора на ЕЦБ Марио Драги, Лейн ще бъде отговорен за подготовката на решенията по паричната политика – една от най-важните позиции в банката.

Почти една трета от 25-членния управляващ съвет, който включва членовете на борда на ЕЦБ и гуверньорите на националните централни банки, също трябва да се сменят тази година, което е необичайно висок процент.

Освен тримата членове на борда се очаква през тази година да бъдат сменени и гуверньорите на Белгия, Австрия, Естония, Словакия и Кипър.
По статията работи: Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!