Guardian: Най-високата награда на Великобритания за животни за пръв път получи плъх

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
78

Guardian: Най-високата награда на Великобритания за животни за пръв път получи плъх
/Поглед.инфо/ Африканският гигантски торбест плъх Магава е удостоен с най-високата награда на Обединеното кралство за животни като признание за работата му по откриване на невзривени мини в Камбоджа. След като е преминало специално обучение, това животно е помогнало да се открият десетки боеприпаси и да се изчисти площ, равна на площта от 20 футболни игрища, според The Guardian. Това е първият плъх сред всички животни, наградени с такава награда за храброст, отбелязва статията.

Специален златен медал, създаден от британската организация за хуманно отношение към животните PDSA, бе присъден за първи път на героичен плъх. Африкански гигантски торбест плъх на име Магава, който помага на сапьорите да локализират невзривени боеприпаси в минните полета в Камбоджа, е удостоен с тази награда, която се присъжда на животните във Великобритания за „смелост и отдаденост на дълга“ при спасяването на животи, пише The Guardian
Златният медал е създаден от благотворителната организация за помощ на животните PDSA през 2001 г. за награждаване на животните за заслуги по време на мир и досега е присъждан главно на кучета. Сега това е най-високата гражданска награда на Великобритания за животни, обяснява статията. По-рано през 1943 г., в разгара на Втората световна война, Мария Дикин, основателката на тази благотворителна организация, учредява най-високата военна награда за животни – специален медал, който оттогава се присъжда във Великобритания за смелостта им в бойни условия.

Медалът, който тази година бе присъден на торбестия плъх, се счита от любителите на животните за аналог на Кръста на Георг – най-високото гражданско отличие на Великобритания, обяснява The Guardian. Благодарение на помощта на Магава в Камбоджа бяха разчистени над 141 хиляди квадратни метра територия, се казва в статията.

Африканските гигантски торбести плъхове се обучават да търсят и откриват противопехотни мини чрез специална програма, ръководена от белгийската неправителствена организация APOPO. Тези гризачи имат лошо зрение, така че имат много добре развито обоняние и слух – и благодарение на ниското си тегло, плъхът успява да избегне детонация, дори ако случайно настъпи мина. В същото време те са доста умни и се учат по-добре от другите животни да изпълняват повтарящи се задачи за награда под формата на храна.

След завършване на курса на обучение, Магава е изпратен в Камбоджа, където този героичен торбест плъх вече е помогнал да се намерят 39 наземни мини и 28 невзривени боеприпаса, според статията. Той е най-успешният “герой” сред обучените си колеги плъхове, благодарение на чиято работа беше възможно да се разминира площ, еквивалентна на 20 футболни игрища, пише The Guardian.

Магава е първият плъх, получил най-високата чест от PDSA, отбелязва статията. Изпълнителният директор на APOPO Кристоф Кокс каза пред The Guardian, че този медал означава много, за да се признаят достойнствата не само на „героичните плъхове“, участващи в програмата за разминиране, но и на всички обучители, които работят с тях от ранна сутрин.

Африканските гигантски торбести плъхове са предварително обучавани за откриване на експлозиви в течение на цяла година, преди да бъдат изпратени на мисии, обяснява статията. Те работят в минните полета за около половин час на ден, обикновено рано сутрин – и веднага щом забележат наземна мина, започват да драскат горната й, за да предупредят хората и да привлекат вниманието им. Магава може да претърси площ с размерите на тенис корт само за половин час, докато на сапьор с метален детектор ще отнеме до четири работни дни, подчертава The Guardian.

Както отбеляза главният изпълнителен директор на APOPO Кристоф Кокс, животните и хората в организацията вършат „уникална и изключителна“ работа: всяка открита от тях мина помага за намаляване на заплахата за всички местни жители в региони, които все още страдат от последствията от военните конфликти. Кокс също се надява, че наградата ще помогне да се привлече повече внимание към проблема със смъртоносните мини по целия свят.

Според експерти, по време на гражданската война в Камбоджа в периода от 1975 до 1998 г. са инсталирани от 4 до 6 милиона мини и други невзривени боеприпаси, от които са загинали над 64 хиляди души. Освен това над 40 000 жители на тази страна имат ампутирани крайници, което е най-високият процент на глава от населението в света, според The Guardian.

Превод: М.Желязкова
pogled.info

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!