Гръцки собственици на бензиностанции отрекоха да внасят евтин бензин от България

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
726

Председателят на Съюза на собствениците на бензиностанции в окръг

Кавала Михалис Метаксас отрече категорично информациите, че бензиностанции в Северна Гърция внасят бензин от България, за да го продават на по-ниски цени. Това съобщава електронният сайт „Евдоми“, цитиран от БТА.

По-рано тази седмица бившият председател на Федерацията на собствениците на бензиностанции в Гърция Димитрис Макривелиос заяви, че подобна практика е възможна заради съществуването на свободен пазар. „По този начин средната цена на безоловния бензин може да падне с над 50 процента, ако и доколкото гръцкото правителство позволи“, посочи Макривелиос.

Метаксас определи идеята като „добра, но непостижима“. „Всяка европейска държава има собствени данъци. Ако някой внася горива от България, то те задължително минават през митницата, а след това се облагат със специалния данък върху потреблението. Няма начин върху това гориво да не се начисли данък“, посочи той.

Същевременно Федерацията на собствениците на бензиностанции в Гърция определи сценариите за евентуален внос на евтини горива от България, които да се продават в Гърция, като „опасни и безотговорни“, предаде агенция АНА-МПА.

Федерацията напомни на собствениците на бензиностанции, че закупуването и вносът на горива от страни-членки на ЕС може да се извършва само при спазване на законовите процедури и облагане с всички предвидени данъци и мита.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!