Голямото наддаване: Война със заплати за ИТ специалисти

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
613

Нови фирми крадат кадри, дават по

4 бона при опит в бранша до 5 г.

Война със заплати разиграват компании заради добрите ИТ специалисти у нас, пише “Стандарт”. Конкуренцията в технологичния сектор е толкова висока, че новите играчи са принудени двойно да вдигат заплатите, за да си набавят нужните специалисти при старта.

Надуват се големи балони, дават се нереално високи възнаграждения, твърдят работодатели. Секторът бележи бурно развитие, но гладът за програмисти е голям, заради което компаниите хвърлят големи усилия сами да обучат персонала си.

Ако преди година възнаграждението на ИТ спец от средно ниво, т.е. с опит от 2 до 5 години, е било 2500 лв., то сега може да получи предложение от новопоявила се фирма от порядъка на 4000 лв. За по-висококвалифицираните кадри в ИТ индустрията изкушенията са още по-големи и там заплатите може да стигнат и до 10 000 лв.

Другият сектор, който е в разцвет и усилено търси работна ръка, е аутсорсингът на бизнес процеси. Над 20 международни корпорации водят от България финансите на структурите си по цял свят или обслужването на клиентите си. Причината са в по-малките разходи за възнаграждения на персонала и за наеми на офиси в България.

От две години усилено се търсят финансови специалисти с два чужди езика, като напоследък има по-голямо търсене на хора с френски език.

Тази есен инженерите и техниците става още по-търсени след навлизането на дузина нови инвеститори от автомобилната индустрия. Над 40 компании вече произвеждат в България компоненти за автомобилната индустрия. В момента за новия завод на Behr-Hella Thermocontrol за климатични инсталации на коли в индустриална зона Божурище се търсят 350 специалисти.

Има и нестихващ интерес и към медици и фармацевти в цялата страна.
По публикацията работи: Василия Пейчева

dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!