Голям масив с база данни на британската полиция е бил изтрит

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
733
One senior traffic warden sitting at the office in front of the computer and writing a report

 

Снимка: iStock/Guliver

Повече от 150 000 пръстови отпечатаци, ДНК и досиета за арест са били изтрити от базата данни на британската полиция, обявиха медиите на острова.

Грешката се е случила по време на стандартно „прочистване“ и може да доведе до освобождаването на престъпници, тъй като биометричните данни вече не са достъпни за националния компютър на полицията.

Информацията за заподозрени също била изтрипа по погрешка. Това обаче може да се отрази на способността на органите на реда да възобнови разследванията, ако се появят нови доказателства. Това влияе и на визовата система на Великобритания и процедурата за подаване на документи беше преустановена за два дни.

Министърът на полицията Кит Молтахаус заяви, че служителите работят усилено за възстановяване на изтритите база данни и поиска от Министерството на вътрешните работи и от полицейските служители да потвърдят, че „няма заплаха за обществената сигурност“. Бивш полицейски началник коментира, че изтриването на огромни масиви с информация рискува да не могат да бъдат идентифицирани заподозрени лица, а да продължат да се издриват. Заличените данни съдържат информация за около 650 000 човека, арестувани всяка година и представлява „риск за обществената сигурност и за защитата на уязвими лица в цялата страна“, смята друг бивш представител на закона.
actualno.com

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!