Годишно комунизмът струва на България 212 087 лв.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
468

Десетки партии, сред тях НДСВ и "Лидер" може да останат без партийна субсидия от държавата.

Това ще стане факт ако бъде одобрена законодателната инициатива на ГЕРБ – пари да получават само политически формации, които са представени в парламента.
Според депутати от мнозинството в условията на криза е недопустимо от бюджета да се изваждат над 50 млн. лв. годишно, пише в. “Стандарт”.
От мнозинството обмислят да внесат промени в Закона за политическите партии, според които само прескочилите 4-процентната бариера да имат право на субсидия от хазната.
Така извън хранилката остават партиите без депутати – НДСВ и “Лидер”. Годишно за жълтите държавата плаща 1 553 610 лв., а за формацията на Христо Ковачки – 1 679 711 лв., след като те получиха малко над 3% на последните парламентарни избори.
В момента още десетки партии прибират държавна пара, сред тях и такива, които участват в съставите на коалиции.
Например – Радикалдемократическа партия и Комунистическа партия на България, които са в Синята коалиция и Коалиция за България “струват” на данъкоплатците съответно 21 167 лв. и 212 087 лв. годишно.
По думите на председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев идеята трябва да бъде обсъдена.
“Ние действително нямахме субсидия, преди да влезем в парламента, а това не ни попречи да успеем на изборите. Ще обсъдим с колегите текстовете и ще помислим върху идеята, наистина ще спести средства на хазната”, коментира Велчев.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!