Гневни шотландци принудиха Найджъл Фараж да се скрие в кръчма в Единбург

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
222

Може би за първи път в политическата си кариера евроскептичният лидер на Партията за независимостта на Обединеното кралство (UKIP) Найджъл Фараж беше принуден да направи отстъпление в четвъртък вечер, коментира "Гардиън".


Това се случи, след като десетки протестиращи шотландци го подгониха в центъра на Единбург и трябваше да бъде спасен от полицията в брониран бус, след като се беше приютил в пъб.

Няколкото полицаи, които охраняваха събитието не бяха подготвени за събралите се около 50 протестиращи младежи, които прекъснаха пресконференцията на партията и подгониха Фараж с викове “Измет”, “Хомофоб” и “UKIP боклук, измитай се от улиците ни”. Това е принудило вкарването на политика и екипа му в шотландската кръчма Canon’s Gait, чийто вход се е охранявал от няколко служителя на реда, докато дойде подкреплението.

Крайнодесният евродепутат беше в столицата на Шотландия, за да започне кампанията на партията си и на север във Великобритания в момент, в който партията му трупа популярност в Англия.

Протестиращият Макс Крема, на 21 г., от Асоциацията на студентите от Единбургския университет обвини UKIP за това, че има “добре документирана история на расистки проявления”, цитира и “Франс прес”. В същото време Фараж настоява, че партията му не е расистка.

След като се опита да отговори на шега на протестиращите в традиционния си стил, Найджъл Фараж не успя да усмири тълпата и беше принуден да признае: “Никога, никога не сме имали такава реакция. Това не е ли нещо антианглийско? Може би е”, каза той пред журналист.

Събралите се младежи отрекоха това да са мотивите им. Те заявиха, че протестират срещу позицията на крайнодясната партия срещу имиграцията, срещу избора им на общински съветници, срещу икономическата политика.

“Гардиън” подчертава, че по време на протеста не е било упражнено насилие, не е имало и хвърлени предмети. Полицията обаче е арестувала двама мъже, участвали в демонстрацията, предаде “Франс прес”.

Според говорителя на Фараж Гауейн Тоулър, който коментира няколко часа по-късно”, партийният лидер е останал “дълбоко непоколебим” след инцидента и иронизира “въстанието в зародиш” на протестиращите.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!