Германски икономисти призовават ЕС да не позволи на Великобритания да излезе

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
476


Съветът на икономически съветници към германското правителство смята, че все още са възможни „конструктивни преговори“ в това отношение

Балансът на силите на Европейския съюз (ЕС) ще се насочи срещу по-пазарно ориентираните членове, ако Великобритания излезе, заяви съветът на икономически съветници към германското правителство. Той призова за „конструктивни преговори“, с което да се запази Великобритания в ЕС въпреки референдума за Brexit.

Краткосрочните икономически ефекти върху Великобритания вероятно ще останат умерени и ще засегнат Обединеното кралство много повече отколкото партньорите му, макар че „остър срив“ не е много вероятен, заяви съветът в годишния си доклад за германския канцлер Ангела Меркел в сряда. Ако Brexit не може да бъде спрян, преговорите трябва да постигнат баланс между запазването на близки икономически връзки и избягването на риск от създаването на прецедент за други страни, казва съветът.

„Все още има шанс да се предотврати излизане чрез конструктивни преговори или поне да се договори приемствено споразумение, което свежда до минимум вредите за двете страни“, каза съветът. Макар че „отстъпките към Великобритания по детайлите не трябва да са табу, четирите основни свободи са абсолютно необходими“, казва съветът по отношение на правата и задълженията в ЕС, които включват свободно движение на работната ръка.

Правителството на министър-председателя Тереза Мей е ангажирано да изпълни решението от референдума през юни в подкрепа на излизане от ЕС. 27-те други правителства от ЕС, включително Германия, казват, че Великобритания не може да очаква пълен достъп до единния пазар на блока, без да приеме свободното движение на хора, капитал, стоки и услуги в ЕС.

Петчленният германски съвет от независими икономисти казват, че ЕС трябва да се фокусира върху основните задачи и да пренасочи част от взимането на решения към националните и регионалните органи.

Макар че вътрешната сигурност, външните границите, климатичната политика и надзорът над финансовия пазар трябва да бъдат управлявани на европейско ниво, пазарът на труда и фискалната политика, както и организацията на системата за социална сигурност трябва да останат национални отговорности, се посочва в доклада.

 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Кирилова

investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!