Гаф с лични данни коства на British Airways 209 млн. евро

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
99

През 2018 г. хакери откраднаха лична и финансовата информация на 380 хил. клиенти

Снимка: Ройтерс

Британската авиокомпания British Airways беше глобена със 189 млн. лири (209 млн. евро) заради пробив в защита на личните данни на компанията. През 2018 г. хакери откраднаха лична и финансовата информация на 380 хил. клиенти от уебсайта и приложението на British Airways.

Ръководителят на British Airways Алекс Круз заяви, че компанията е “изненадана и разочарована” от първоначалното решение на ICO (Information Commissioner’s Office) – британските власти за личните данни, предава DPA.

Компанията реагира бързо на престъпното деяние. „Не открихме доказателства за измама по сметки, свързани с кражбата. Извиняваме се на нашите клиенти за неудобството, причинено от това събитие”, каза Круз.
Според Уили Уолш, изпълнителен директор на IAG, притежаваща компанията, заяви, че превозвачът ще обжалва наказанието, което може да струва 1,5% от световните приходи на British Airways за финансовата година. Най-високата досега глоба, която ICO е налагала, е в размер на 500 хил. паунда, наложена през миналата година на Facebook.

„Възнамеряваме да предприемем всички подходящи стъпки, за да защитим позицията на авиокомпанията твърдо, включително да отправим всички необходими жалби”, отбеляза той.

Предполага се, че престъпниците може да са откраднали данни, включващи банкови сметки на клиенти, имейл адреси и информация за плащане с карти – включително номера, срок на годност и в някои случаи техните персонални кодове за достъп.
По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!