Франция започна настъплението срещу ромските лагери

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1070

Незаконен лагер, в който от месец май живееха около стотина румънски роми, е бил евакуиран днес от полицията.

Лагерът се намира на общински терен в Сен Етиен в централна Франция, предаде АФП, като се позова на информация на асоциацията “Мрежа за ромска солидарност”.

Това е първият нелегален лагер на роми, евакуиран във Франция след обявените от президента Никола Саркози на 28 юли серия от мерки срещу “някои” роми и чергари. Той оповести също планове за разрушаване на 300 незаконни ромски лагери в следващите три месеца.

Операцията по експулсиране на ромите започна малко след разсъмване и приключи малко преди обяд. Районът бе напълно отцепен от полицията в продължение на часове, което трябваше да попречи на журналистите и на асоциации да се приближат до лагера.

Лагерът в Сен Етиен бе съставен от импровизирани постройки и палатки, разположени набързо от ромите, които бяха експулсирани през май от две жилищни постройки в града, в които се бяха самонастанили. Това обясни за АФП Мари-Пиер Маневи, представителка на асоциацията.

Ние бяхме отказали преди две години този терен, предложен от кметството за чергари, тъй като не ни изглеждаше пригоден. Откакто ромите живееха там, общината беше организирала все пак поставяне на два водоизточника и на химически тоалетни, уточни тя.

На 30 юли ромски семейства бяха експулсирани от изоставена къща, в която се бяха самонастанили от месеци в Монтрьой в района на Париж.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!