Франция започна експулсирането на около 700 роми

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1491

Франция започва от днес експулсирането на около 700 роми, които бяха изгонени

от нелегалните си жилища. Съобщението беше направено от френския министър на вътрешните работи Брис Ортефьо, който съобщи, че до момента полицията е затворила 51 нелегални ромски лагера.

Днес ще бъдат транспортирани първите 79 роми, които ще пристигнат в Букурещ. Със сигурност на летището пристигащите ще бъдат посрещнати от журналисти, но не е чак толкова сигурно, че там ще бъдат техните семейства или пък представители на румънските власти.

В действителност за властите ромите представляват голямо неудобство. Докато не извършат някакво нарушение, никой не може да им забрани да пътуват свободно в Румъния или Европа. Върнати в страната си обаче, много вероятно е румънските роми да пожелаят отново да тръгнат към Франция или друга страна от ЕС. От 2007 година, когато Букурещ се присъедини към евросъюза, румънските роми често се отправят към Италия, Испания или Франция. Причината да не искат да останат в Румъния е трудната им интеграция, усложнена предимно заради бедността.

В българското посолство във Франция не са постъпвали сигнали от роми по този повод. Според българския посланик там Марин Райков никой не може да каже колко точно са българските роми във Франция.

Действията на Франция по отношение на стотиците роми, които френските власти планират да изселят от страната, ще бъдат следени от Европейската комисия. Европейските чиновници искат да се убедят, че Франция ще съблюдава принципите за свобода на придвижването на европейските граждани, заяви представителят на комисията Матю Норман.

Междувременно от френското външно министерство заявиха, че приетите от Франция мерки по отношение на незаконно живеещите в страната роми са в пълно съответствие с нормите на ЕС.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!