Fox придобива Sky срещу 14.6 млрд. долара

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
68

Рупърт Мърдок консолидира телевизионния си бизнес
Австралийският милиардер Рупърт Мърдок разширява медийната си империя в Европа, придобивайки изцяло британската компания Sky Plc. В свое официално съобщение американската 21st Century Fox Inc. заявява, че е постигнато съгласие за придобиването и останалите 61% от Sky срещу 14.6 млрд. долара. Медийният магнат опитва да консолидира телевизионния си бизнес от двете страни на Атлантика, пише Bloomberg.

Обявената цена прави 10.75 паунда за акция (13.4 долара), което е с близо 36% повече, отколкото стойността на книжата при затварянето на борсовата сесия на 8 декември – денят в който компанията на Мърдок обяви своята оферта.

Рупърт Мърдок успява да придобие Sky от втория опит. Първият бе през 2011 г., но тогава сделката се провали заради скандала, в който стана ясно, че таблоидите News of the World и Sun са подслушвали хора и са подкупвали политици.

Настоящата сделка дава допълнителни възможности на Fox да разпространява фсъдържанието, произведено от филмовото студио и от телевизионните канали FX и National Geographic. Sky предлага сателитна телевизия на 21.8 млн. клиенти във Великобритания, Ирландия, Италия, Германия и Австрия.

Покупката създава световен лидер в създаването и разпространението на съдържание, увеличава аудиторията на спортните и развлекателните канали и предоставя технология за директен достъп до милиони потребители, се казва в изявлението на Fox.

От американската компания обещават да запазят седалището на Sky в Лондон, както и да инвестират 1 млрд. лири в нея.

За Мърдок моментът да сключи тази сделка е добър. Експертите очакват акциите на медийните компании да продължат да растат заради очакванията, че новоизбраният президент Доналд Тръмп ще облекчи регулациите в сектора и ще намали данъците. Това пък предполага, че печалбите ще нараснат. В същото време британската лира отслабва спрямо долара след референдума за Brexit, което прави придобиването на базираната в Ню Йорк Fox по-евтино.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!