Филип Хамънд обеща да ускори строителството на жилища в новия си бюджетен план

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
138

Британският финансов министър е подложен под натиск да помогне на все по-отслабващия премиер Тереза Мей
Снимка: Архив Ройтерс
Британският финансов министър Филип Хамънд обеща да ускори строителството на жилища в новия си бюджетен план тази седмица, предаде Ройтерс.
Хамънд, който е подложен на натиск да помогне на все по-отслабващия премиер Тереза Мей с плановете си за данъчни и разходни плащания, въпреки забавянето на икономиката след миналогодишното гласуване за Brexit, каза пред „Sunday Times“, че ще се насочи към изграждането на 300 хил. нови жилища годишно.
Мей от своя страна заяви, че иска да помогне на по-младите избиратели, много от които се опасяват, че няма да постигнат жизнения стандарт на своите родители.
Подкрепяйки премиера, Хамънд заяви, че ще направи „каквото е необходимо“, включително нови правомощия и правила за планиране, за да накара строителите да строят и обеща, че „следващото поколение ще има същите възможности като родителите си по отношение на притежаването на собствен дом“.
Миналата седмица правителството обяви, че броят на новите домове на Острова е нараснал до 217 350 миналата година, най-високият от почти десетилетие, но далеч под нивата от 60-те и 70-те години.
„Sunday Times“ посочва още, че Хамънд ще увеличи разходите за здравопазване, както и заплатите на работещите в публичния сектор в своя бюджетен план.
Въпреки това министърът потвърди своя ангажимент за фискална отговорност, като заяви, че ще се придържа към целите си за намаляване на бюджетния дефицит. „Ние сме силно ограничени във финансово отношение. Нямаме огромни възможности за маневри“, каза той.
Много икономисти казват, че Хамънд ще се бори да постигне целта си за справяне с бюджетния дефицит на Великобритания до средата на 2020 г. поради упорития проблем с производителността на страната.
Анализатори на бюджета в Обединеното кралство заявиха, че очакват да намалят прогнозите си за ръст на производителността, което предполага по-бавен растеж и по-малко данъчни приходи за Хамънд. Но много избиратели са уморени от продължаващите вече седем години съкращения в много области, заради което бюджетът се смята за жизненоважен за Тереза Мей.
Дефицитът вероятно ще възлезе на 24 млрд. паунда (32 млрд. долара) през данъчната година 2021/22, прогнозира международната компания PwC, което е по-висока стойност от официалната прогноза за 17 млрд. паунда.
Това би намалило способността на Хамънд да похарчи повече, за да помогне на британската икономика, когато напусне ЕС.
По статията работи: Веселина Василева
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353