Фермери от Великобритания използват трактор с гориво от кравешка тор

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
103

Производител на селскостопанска техника разработи трактор, който се задвижва с гориво, направено от кравешка тор. Техниката на New Holland работи с втечнен биометан, произвеждан лесно от кравешката тор, съобщават от Технюз. Тракторът T7 е с мощност 270 к.с. не отстъпва по производителност на стандартните дизелови машини. Иновативната технология е разработена от британската компания Bennamann, която повече от десетилетие се занимава с изследвания и разработки в областта на производството на биометан.

Работата с метан осигурява на трактора същата мощност като дизеловото гориво, но при значително намалени емисии. По време на пилотния тест във ферма в Корнуол въглеродните емисии са паднали от 2500 на 500 метрични тона само за година.
Използването на животински отпадъци може да донесе редица ползи за фермерите, включително за намаляването на вредните емисии в атмосферата, намаляване на данъците върху замърсяването на околната среда, спестяване на скъпо дизелово гориво и преход към самодостатъчен икономически модел.

Каква всъщност е технологията: кравешката тор от стадо от 100 животни се превръща в гориво, наречено “летлив метан”, с използване на специално оборудване. Монтираният на трактора криогенен резервоар поддържа метан в течна форма при температура от -162°C. Иновацията на британските фермери може да спаси популацията на кравите от екоактивистите, които “атакуват” в галериите картини на известни художници.
© Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!