Facebook разширява разследването си за евентуална руска намеса в Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
83

Мярката идва, след като британските власти не останаха доволни от първоначалния анализ на компанията
Снимка: Ройтерс
Facebook разширява обхвата на своето разследване за възможна руска намеса в референдума от 2016 г. за излизането на Великобритания от Европейския съюз след натиск от страна на британски законодатели, които са останали недоволни от предишен вариант на проучването.
По-рано от компанията на Марк Зукърбърг, както и от Twitter, съобщиха, че са открили минимална употреба на своите платформи при вота за Brexit в сравнение с тази по време на американските президентски избори по-късно същата година. До тези заключения социалните мрежи стигнаха, след като са анализирали профили, за които американското разузнаване е посочило, че са били използвани по време на вота в САЩ. Британските власти обаче са поискали двете компании да разширят разследването, като евентуално включат в него и възможни други методи за оказване на влияние, съобщава Bloomberg.
„Ние сме ангажирани с полагането на всички адекватни усилия за установяването на това дали е имало координирана дейност, подобна на тази, която установихме в САЩ и ще ви съобщим веднага, щом работата завърши“, заяви директорът по политики на Facebook Саймън Милнър в съобщение до експертната група към британската Камара на общините, разследваща употребата на социални медии при разпространението на невярна информация преди референдума.
От компанията заявиха, че ще са необходими няколко седмица, за да се завърши повторният анализ и помолиха британските власти за достъп до разузнавателна и друга информация, която да им бъде от полза.
По думите на председателя на британската парламентарна комисия за медии и култура Деймиън Колинс социалните мрежи трябва да бъдат по-активни при разследването на злоупотреба на своите услуги, вместо да чакат взимането на мерки от регулаторите. „Те са в най-добра позиция да разследват дейността на своите платформи“, посочи той.
Колинс също така каза, че според него съществуват все повече доказателства за руска намеса в референдума, на който беше взето решението Великобритания да напусне състава на ЕС, съобщава Wall Street Journal.
Очаква се Twitter до края на днешния ден също да отговори на искането на британските законодатели. В същото време от компанията съобщиха вчера, че ще започнат да уведомяват потребителите си в САЩ, които са били изложени на руска пропаганда.
Британското правителство по-рано съобщи, че не е открило доказателства за успешна руска намеса в демократичните процеси на страната, включително и в референдума. Въпреки това през последните месеци британските депутати призоваха правителството да разкрие в какъв мащаб Москва може да се е питала да окаже влияние върху вота.
По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!