Facebook ли е бъдещето на парите?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
55

Криптовалутата на социалната мрежа може да промени из основи финансовия пейзаж
Планът на Facebook за пускане на собствена криптовалута доказва ли, че вярващите в bitcoin са били прави? Това е само един от големите въпроси, които се обсъдиха в последния епизод от подкаста на TechTent. Изданието бе посветено на Libra и последиците от нейното лансиране за глобалната криптовалутна екосистема.

През последните 12 месеца малък екип в централата на Facebook в Калифорния готви нещо голямо. Миналия вторник бяха представени подробностите около дългоочакваната криптовалута на компанията, а светът вече говори как Libra ще изведе плащанията и паричните преводи отвъд границите на познатите ни реалности, включително заради поевтиняването на услугите, които ще струват, колкото изпращането на текстово съобщение.

Новината бе последвана от лавина от въпроси към Facebook и нейните партньори в начинанието. Много от тях обаче остават без отговор, пише BBC.

Наистина ли Libra е криптовалута? Как групата ще изгради бърза и ефективна блокчейн инфраструктура, когато технологията досега е показала по-скоро, че е тромава, енергоемка и трудна за мащабиране? И най-важното, кой ще направи валутата безопасна и ще гарантира, че тя няма да последва примера на bitcoin, ставайки пристан за мошеници и терористи?

Що се отнася до последния въпрос, вече стана ясно, че няколко централни банки настояват за по-стриктен надзор върху криптивалутата. Те, очевидно, са решени да не стоят и гледат случващото се отстрани. Още преди месеци например Марк Карни, гуверньор на Bank of England, се е срещнал с изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг. Въпреки че е наясно с необходимостта от иновации в глобалната платежна система, той настоява, че трябва да има правила от самото начало. „Добре дошли в света на финансите, където има надзор, има защита на потребителите, има поддържане на пазарната цялост“, коментира той. От думите му става ясно, че секторът ще се постарае да не позволи на която и да е платформа да се превърне в мрежа за престъпници.

Facebook залага много на факта, че в света има 1.7 млрд. души без банкова сметка, които се сблъскват с високи разходи и тромави системи всеки път, когато опитват да пратят пари на близките си. Това е проблем, който напоследък много компании опитват да разрешат. Сред тях е и базираната във Великобритания TransferWise. Нейният технологичен директор Харш Сина споделя, че навлизането на Facebook на този пазар е добре дошло.

„Ние възприехме подход за директно свързване с местните банкови системи в целия свят“, разказва той. „Facebook идва от друг ъгъл и опитва да използва блокчейн технологията. Това е интересна перспектива и мисля, че времето ще покаже как ще се развият нещата“, добавя Сина. Според него пазарът е огромен и предполага възможности за много различни подходи.

В случая със създаването на свръхбърз блокчейн инструмент обаче налага създаването на нова система за регламентиране на прането на пари и финансирането на терористични групировки. Този процес може да се окаже скъп и продължителен.

В момент затишие

Голямата криптовалутна общност наблюдава с интерес случващото се. Доскоро bitcoin беше в упадък и се движеше около 3000 долара за бройка, след като в края на 2017 г. цената му достигна рекордните 20 000 долара. През последния месец обаче валутата отново пое по пътя нагоре, а с нагнетяването на напрежението около предстоящото пускане на Libra се изкачи до над 9 000 долара. След представянето ѝ пък премина последователно 10 000 и 11 000 долара.

Кейт Баурел, криптовалутен и блокчейн съветник, коментира, че е имало очаквания, че Amazon, Apple или друга технологична компания ще навлече на пазара. Тя казва, че стъпката на Facebook изглежда като „истинска промяна на парадигмата на пейзажа“.

Според нея Libra, която ще се управлява от съвместна асоциация, е много различно „създание“ от децентрализирания, отворен, неутрален bitcoin. Баурел смята, че е налице трайно нарастване на използването на криптовалути и прилагането на блокчейн, а Libra може само да засили тези тенденции.

Едно от големите предизвикателства пред Facebook е свързано с нарастващите притеснения и скандалите около нарушената лична неприкосновеност на милиони потребители. В тази връзка да се спечели доверието в амбициозния криптовалутен проект изглежда по-трудно от обикновено.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!