Европейският съперник на Uber Bolt стартира в Лондон

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
386

Естонската компания вече има над 20 000 шофьори в британската столица
Европейският съперник на Uber – Bolt, поема по улиците на Лондон. Естонската компания, която е известна и като Taxify, обяви, че ще стартира операции в столицата на Великобритания от днес. Тя се присъединява към все по-голям списък от стартиращи фирми, които се опитват да вземат пазарен дял от Uber в лондонската столица.

„Виждаме тази стъпка като монументална както за компанията, така и за индустрията“, заяви главният изпълнителен директор на Bolt Маркус Вилиг в интервю за CNBC.

„Лондон е един от най-големите, най-печеливши пазари за Uber в световен мащаб и в него компанията не е имала сериозен конкурент.“

Вилиг, който основава компанията през 2013 г., заяви, че повече от 20 000 водачи вече са се регистрирали за работа с Bolt. Според данни на Департамента по транспорта, от март 2018 г. в Лондон са лицензирани 87 900 лични превозни средства за отдаване под наем, или т.нар. споделено пътуване.

Bolt работи в 30 страни и 100 града с 25 милиона клиенти в световен мащаб. Компанията, базирана в Естония, достигна стойност от 1 млрд. долара миналата година, влизайки в ексклузивния клуб на европейските технологични еднорози. Вилиг каза, че Bolt е спечелил водачи и пътници с по-ниските си такси и комисиони в Европа и Африка.

„Ние се фокусираме върху пазари, където Uber имаше монопол, и идваме с много по-добро предложение за шофьорите“, каза той.

Bolt взема комисионна от 15% от шофьорите за едно пътуване, което според него позволява на водачите да печелят с 10% повече средно в сравнение с други платформи. Миналия месец някои шофьори на Uber в Лондон стачкуваха с искане компанията да намали комисионите си от 25% на 15%.

Uber стана публична компания миналия месец при оценка от близо 80 млрд. долара. Представянето на акциите е нестабилно оттогава, тъй като инвеститорите се опитват да определят дали и кога компанията ще извлече печалба. Uber отчете $1,01 млрд. нетна загуба през първото тримесечие на 2019 година.

Лондон нанесе удар на Uber, когато градските регулатори отнеха лиценза й за превози в града през 2017 г., позовавайки се на „липса на корпоративна отговорност“.

Вилиг каза, че е била необходима „повече от една година“ за Bolt да получи своя лиценз в Лондон.

Пътниците ще могат да поръчват пътуване през приложението Bolt, което вече е активно.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!