Европейските синдикати настояват заплатите в България да се изравнят с тези в ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
463

Има необходимост да се увеличат всички заплати в ЕС, но трябва да се изравнят заплатите в Източна Европа с другите заплати в ЕС. Заплащането изостава от производителността на труда в България, има голяма пропаст между производителността и заплащането. Това заяви генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини в студиото на БНТ.
“Инвестициите могат да стопят разликата между заплащането, както и европейската икономика трябва да се промени, трябва да гарантираме, че българската икономика може да е в крак с европейската, а това може да се постигне след промяна на макроикономическия подход”, коментира Визентини.
Според него колективните договори са много важни. “Ние се опитваме да ги подобрим. Говорим както с правителствата, така и с мултинационалните компании, като искаме да ги убедим да влязат в трансгранични договори”, отбеляза Визентини.
Според председателят на КНСБ Пламен Димитров трябва да се поставят реално постижими цели. “Искаме за 5-годишния наш мандат средната работна заплата да е 1700, а минималната 800”, обясни той.
banker.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!