Евронюз: как България охранява външната граница на ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
47

В Брюксел дипломати и политици неофициално дават позитивни сигнали за евентуалното влизане на България в Шенген, но новините от страната са по-скоро тревожни

Снимка: БГНЕС/ЕРА

България не изпълнява задълженията си да регистрира мигрантите, много от които продължават към други страни от ЕС. Евронюз с репортаж за това как България охранява външната граница на Общността и шансовете ѝ за Шенген:

Медията припомня миналогодишното вето на Австрия и Нидерландия за влизането на България в Шенгенското пространство. “От 100 000 мигранти, които са влезли в Австрия миналата година, три четвърти не са били регистрирани в никоя друга държава от ЕС преди това. След като австрийските власти ги разпитали обаче се оказало, че огромна част от тези хора са влезли в ЕС през Турция и България.”

Добри сигнали от Брюксел, тревожни новини от България

“През 2021 г., благодарение на доброто сътрудничество с турските граничари, са били осуетени 55 000 незаконни преминавания на границата от Турция в България, тоест в ЕС, а през следващата 2022 г. те вече са били 164 000, което е три пъти повече”, пише “Евронюз”, позовавайки се на данни на българското МВР.

В репортажа по-нататък се припомня за нарасналия брой инциденти, свързани с охраната на границата с Турция, при които български униформени и десетки мигранти загубиха живота си.

В Брюксел дипломати и политици неофициално дават позитивни сигнали за евентуалното влизане на България в Шенген, но новините от страната са по-скоро тревожни. Българската гранична полиция съобщава за изключително голям брой опити за незаконно влизане от Турция. От друга страна правозащитни организации документират все повече насилие срещу мигранти и твърдят, че то се извършва включително и от полицаи.

Има ли насилие на българо-турската граница?

Репортерът на медията е разговарял и с бежанци, живеещи в България. Един от тях е физикът и преводач Хамид Хошсейар от Иран, който е прекарал 2 години в затвор в Техеран. Мъжът с посивяла коса разказва с неохота за срещата си с българските власти на границата: “Българските граничари ме принудиха да издърпам тениската си до врата ми и ме положиха на земята, върху острите камъни. След това почнаха да ме бият. Имах със себе си пръчка за ходене. Удряха ме с нея, докато пръчката не се счупи.”

Само преди дни австрийската обществена медия ORF публикува репортаж, в който петима афганистанци разказаха, че са станали жертва на изтласкване от страна на български униформени към Турция. Полицаите им взели парите и мобилните телефони и ги оставили само с дрехите на гърба им, твърдят те. След това афганистанците били върнали обратно през границата.

Пред медията директорът на Гранична полиция в Елхово Ивайло Тончев категорично отрича достоверността на повтарящите се през годините подобни истории. Според държавния служител българските и турските му колеги са установили, че разказите си приличат като две капки вода. Подозренията на граничаря са, че това са репетирани истории, с които трафикантите вероятно инструктират мигрантите.

Сириецът Алаа от Идлиб също разказва как е влязъл в България: “Един мои приятел живееше в Турция. Той познаваше някого, който работеше като трафикант на хора. Заедно стигнахме до България. Когато бяхме на голямата магистрала, българската полиция ни спря на около 70 километра от София. След това ни отведоха в приемен център. Първоначално трафикантът искаше 4000 евро, за да ни закара (от Турция през България) до Сърбия”. След това маршрутът на мигрантите вероятно е щял да продължи през Босна и Херцеговина до страна от ЕС – Хърватия или Унгария, продължава репортажът. “Но тъй като бяхме стигнали само до България, трафикантът в крайна сметка взе само 3000 евро”, спомня си Алаа.

Потокът на парите

Евронюз се спира и на сериозния приток европейски пари за охрана на границите, който влиза в България: “Европейският съюз помага на България с управлението на границите. 200 милиона евро току-що бяха одобрени. Тук, на граничния пункт “Капитан Андреево”, може да видите, поне отчасти, какво се прави с тези пари, като например най-модерното лабораторно оборудване за откриване на фалшиви визи или лични документи или пък камиони-рентгени, които могат да се “залепят” към подозрителни превозни средства, посочва изданието.

Екипът на Евронюз е разговарял в София с председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. Според него парите текат от джобовете на трафикантите и мигрантските семейства към джобовете на служители на гранична полиция. Само така може да се обясни защо толкова много хора могат да преминат незабелязано през граница, която е толкова добре технологично оборудвана.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!