ЕС вече се подготвя за управлението на Борис Джонсън

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
186

Брюксел ще предложи на Джонсън да изчака с опитите за преговори с ЕС поне до октомври
Снимка: Ройтерс

Докато Европейският съюз планира как да реагира при избирането на Борис Джонсън за премиер на Великобритания, представители на блока правят опити да го задържат колкото се може по-далеч от Брюксел.

Бившият британски министър на външните работи, който е категоричен фаворит за наследник на премиера Тереза Мей, обеща, ако оглави правителството, бързо да започне предоговаряне на сделката за Brexit с ЕС, за да може страната му да излезе навреме от блока на 31 октомври.

Но представителите на Брюксел имат друго на ум, съобщават трима източници на Bloolberg, запознати със ситуацията.
Дипломати планират да посъветват Великобритания, че Джонсън не трябва да прави опити да започва нови преговори с ЕС преди годишната конференция на неговата партия през октомври. Доводът е, че ако преди това бъдат договорени отстъпки, партията може да не ги одобри и отново да се стигне до задънена улица.

Желанието на представителите на Брюксел е със сделката да бъде приключено от веднъж, но това трябва да стане тогава, когато има най-добри шансове за положителен изход, посочват източниците.

Досега Мей не успя три пъти да прокара споразумението в парламента, като и двамата кандидати за наследник обещават да предоговорят, ако не друго, то поне най-противоречивата ѝ част – т. нар. предпазен механизъм, който ще предотврати създаването на фактическа граница между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Ако все пак Джонсън настоява да започне действия незабавно, то от ЕС ще му предложат да обиколи европейските столици, за да може да придобие по-реалистична представа за това какво е готов да предложи блокът, посочват дипломатите. Това няма да е възможност за започване на преговори – които ще бъдат фокусирани около Брюксел, но ще му даде възможност за обмяна на гледни точки.

Представителите на блока неведнъж са посочвали, че не са готови да предоговарят постигнатото споразумение с Тереза Мей, но биха могли да предложат някои отстъпки, за да направят сделката по-примамлива, включително да бъде пренаписана политическата декларация към споразумението за бъдещите търговски взаимоотношения.

Европейските лидери се срещнаха в петък, но разговаряха кратко за Brexit. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че лидерите са били единодушни в това, че сделката не може да бъде предоговаряна.

Джонсън смекчи тона си през последните дни, описвайки европейските си колеги като „приятели“, посочвайки, че макар да е решен твърдо в необходимостта от напускането на блока на 31 октомври със или без сделка, то той иска това да стане при условия, които да „защитят“ Великобритания и ЕС.

По статията работи: Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!