ЕС се заема с политическата криза в Албания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
557

Специален щаб на Европейския съюз (ЕС) ще се заеме от септември с политическата криза в Албания.

Това съобщи гръцката агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Щабът ще се състои от малка група представители на ЕС начело със специален пратеник на Върховния представител по външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Според дипломатически източници, цитирани от албанския в. “Шкип”, с албанската криза ще се заеме също и новият посланик на ЕС в Албания, който ще бъде назначен през януари. Работната група на ЕС ще следи за прилагането на резолюция на Европейския парламент от 22 юни за решаване на кризата в Албания.

Катрин Аштън ще посети Тирана през септември и ще подготви доклади за ситуацията в Албания. От нейните заключения и от доклада за напредъка на Албания, който ще бъде изготвен от Европейската комисия през октомври, ще зависи позицията на страните – членки на ЕС, по въпроса за премахване на визите за Албания и за нейния статут на кандидатка за членство в съюза, пише в. “Шкип”.

Кризата в Албания е резултат от невъзможността на управляващи и опозиция да постигнат компромис за прозрачността на изборния процес. Социалистическата партия на Еди Рама твърди, че резултатите от парламентарните избори през юни миналата година са били фалшифицирани, за да осигурят преизбирането на Сали Бериша. Управляващата Демократическа партия на Бериша пък отхвърля исканията на опозицията за повторно преброяване на гласовете въпреки бойкота на парламента и протестите на опозицията.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!