ЕС предостави по-малко от 90 хил. евро за пожарите в Русия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
377

Европейската комисия (ЕК) предостави скромната сума от 89 589 евро за справяне с пожарите в Русия,

които по последни данни са нанесли щети за 12 млрд. евро, предаде EUobserver. Средствата ще отидат в международен фонд на Червения кръст, а сумата е била изрично поискана от организацията, уточни в сряда представителството на ЕК в Москва.

Европредставителството допълни, че парите ще се използват от Червения кръст за купуване на одеяла, пакети с храна, чинии за еднократна употреба, комплекти за лична хигиена и почистващи препарати. Те ще бъдат раздадени на около 1700 семейства в районите около Воронеж, Белгород, Иваново, Киров, Нижни Новгород и Москва. Част от сумата ще отиде и за финансиране на почивки на деца и пожарникари извън Русия.

„Мога да ви уверя, че помощта е много добре приета“, обясни служител на ЕК в представителството в Москва на въпрос на EUobserver защо сумата е толкова малка. За сравнение – за последствията от наводненията в Пакистан ЕС вече отпусна общо 70 млн. евро.

„(Руският министър на извънредните ситуации Сергей Шойгу) окуражи ЕС да помогне при леката част, да осигури места за деца и пожарникари, което аз направих, следвайки неговата молба“, обясни Кристалина Георгиева, еврокомисар по хуманитарните дейности. Тя припомни, че Москва е предпочела да работи за помощта на двустранен принцип с отделните страни-членки на ЕС, вместо да активира Механизма на ЕС за солидарност.

Вчера Шойгу увери, че горските и торфените пожари, които през последните седмици изпълваха Москва с токсичен дим, ще бъдат потушени до неделя.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!