ЕС предложи нови по-стриктни правила за сигурност в социалните мрежи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
94

Изискването за показване на съобщение за използване на „бисквитки“ може да отпадне
Европейският съюз иска да подобри сигурността в Интернет и защитата на личните данни, обработвани от приложения за комуникация и социални мрежи като Facebook, WhatsApp и Skype, съобщава Ройтерс. Новите мерки ще изискват компаниите да получат разрешението на потребителите преди да могат да събират и обработват данни за местоположението.
Освен това социалните мрежи и приложенията ще трябва да гарантират безопасността на тайната на комуникацията. Рекламодателите също ще бъдат задължени да спазват стриктни правила при разпространението на реклами, използвайки „бисквитки“ за проследяването на активността.

Новите разпоредби ще забранят автоматичното събиране и обработване на данни без изрично съгласие, въпреки становището на рекламодатели, че подобна информация не застрашава неприкосновеността на личния живот на потребителите.

„Ако Европа иска да изгради технологичен бизнес като този в Силициевата долина, съюзът трябва да опрости регулациите си. Няма да получим нови дигитални услуги, ако не преработим мерките си за електронна сигурност“, разказа пред „Ройтерс“ Лиз Фур – директор на асоциацията на европейските телекомуникационни оператори (ETNO).

Проектозаконът предвижда премахването на изискването сайтовете да получат съгласието на потребителите преди да използват „бизквитки“, ако компютърът или устройството, от което е посетена платформата е конфигурирано да разреши достъпа на подобни файлове.

„Ако уеб браузърите са оборудвани с настройки, които позволяват или забраняват използването на „бизквитки“ няма нужда да поставяме съобщения и да изискваме съгласието. Потребителите просто ще трябва да конфигурират програмата която използват“, се казва в предложението за промяна на законодателството.
economy.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!